Norveç Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

30 Ocak 2012 Pazartesi

Norveç Bayrağının Anlamı
Norveç bayrağı, kırmızı zemin üzerinde bulunan, bayrağın sol tarafına doğru yerleşimli beyaz şeritle çevrelenmiş mavi renkli İskandinav Haç'ından oluşur. Norveç bayrağının renkleri, Fransa, Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere bayraklarından etkilenmiş olduğu düşünülür ve özgürlük ve bağımsızlık renkleri olarak kabul edilir. Haç, çoğu İskandinav bayraklarında ortak olup ülkenin diğer İskandinav ülkeleriyle bağlantısını temsil eder.

Norveç Bayrağının Tarihçesi
Norveç bayrağı, Danimarka bayrağının beyaz haç içinde yerleştirilmiş mavi bir haç ile, ilk olarak 17 Temmuz 1821 tarihinde kabul edildi ve bu sebeple bayrağın kökeni Danimarka bayrağına dayanır. Norveç, 15. yüzyıldan 1814 yılına kadar Danimarka tarafında yönetildi ve 1905 yılına kadar İsveçle birlikte bir birliğe katıldı. Bayrakta, 1844'ten 1898 yılına kadar Norveç-İsveç birliğini temsil eden bir amblem vardı fakat hükümet yeniden bayrağı tanıtırken bu birlik sembolünü çıkardı. 1905 yılında yapılan referandumda ezici oy çoğunluğuyla İsveç ile olan birliğin kaldırılmasına karar verilmiştir.

Norveç Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
1821'deki bayrak Danimarka Parlamentosu Üyesi Frederik Meltzer'in fikriydi. O mecliste bir oturum sırasında Danimarka bayrağına mavi haç ekleyerek bir fikir oluşturdu. Asıl soru, bayrağın Norveç'in Danimarka ile olan eski ilişkisini ve İsveç ile olan birliğini nasıl temsil ediceğiydi. Bu sebeple, kırmızı ve beyaz rengin Danimarka'dan, mavi renginse İsveç'ten geldiği düşünülür. Kırmızı,beyaz ve mavi Fransa, ABD, İngiltere ve Hollanda bayraklarında da olduğu gibi özgürlüğün sembolü olduğundan parlemento tarafından da çekici bulundu. Ülke bayrağının Frederik Meltzer'in genç oğlu Gerhard tarafından yapıldığı söylentisinin ise yanlış olduğu ortaya çıkmıştır.

Umman Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Umman Bayrağının Anlamı
Umman bayrağı, yatay 3 eşit şerit ve sol tarafta dikey 1 şeritten oluşur. Yatay şeritler, yukarıdan aşağıya sırasıyla beyaz, kırmızı ve yeşil renkte olup dikey şeritse kırmızı renklidir. Dikey şerit üzerinde sol üst köşede ülkenin ulusal arması bulunur bu arma, 2 çapraz yerleşimli kılıç, Khanjar hançeri ve bir kemerden oluşur.
Kırmızı taban, Umman'ın eski bayrağından alınma olup, 18. yüzyılın ortalarından bu yana Umman'a hükümdar olan Al Bu Said hanedanlığını ve ülkenin bağımsızlık arayışında verdiği mücadeleyi sembolize eder. Beyaz renk, ülkenin İslam dini lideri olan imamı temsil eder ve aynı zamanda barış ve refah anlamına gelir. Yeşil renk İslam'ın rengi olup ayrıca ülkenin, kuzey doğusundaki Al Jabal al Akhdar (Yeşil Dağları) örneğiyle, verimliliğini temsil eder.

Umman Bayrağının Tarihçesi
Umman bayrağı 1970 yılı değişiklikler yapıldıktan sonra, 18 Kasım 1995 tarihinde kabul edilmiştir. 1970 yılında Sultanın oğlu tarafından yapılan darbe sonucunda, Muskat ve Umman Sultanlığı isminde değişim olmuştur. Böylece, kırmızı bayrağa, yeşil ve beyaz şeritler ile birlikte ülke armasıda eklenmiştir.

Umman Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Umman bayrağının ölçü oranı 2:3 'den 1:2' ye değiştirildi ve bayrak yatay şeritlerin genişliğinin eşitlenmesi dışında geneli itibariyle büyük bir değişime uğramadı.

Pakistan Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Pakistan Bayrağının Anlamı
Pakistan bayrağı, koyu yeşil zemin üzerine yerleşimli beyaz hilal ve 5 köşeli yıldız ile bayrağın sol tarafında bulunan ve bayrağın 4'te 1'ini kaplayan beyaz dikey şeritten meydana gelir. Yeşil geleneksel İslami bir renk ve hilal ve yıldız İslami sembollerdir. Beyaz şerit, Pakistan'daki Müslüman olmayan, azınlık dini grupları temsil eder. Modern anlamda yeşil renk, refahı, beyaz renk, barışı, beyaz hilal ilerlemeyi ve beyaz yıldız, ışık ve bilgiyi temsil eder.

Pakistan Bayrağının Tarihçesi
Pakistan bayrağı, ülke İngiliz yönetimindeyken Hint alt-kıtası olarak iki bağımsız devlete, Pakistan ve Hindistan'a bölündükten sonra kurulmasıyla 14 Ağustos 1947 tarihinde kabul edilmiştir. Pakistan bayrağı, 1906 yılında ortaya çıkarılmış olup, Hindistan'da Müslümanların siyasi haklarını temsil etmek üzere kurulmuş olan Tüm Hintli Müslümanlar Ligi adındaki siyasi örgüte dayanır. Bu bayrak, tamamen yeşil bir zemin üzerindeki beyaz hilal ve yıldızdan oluşuyordu. Bu bayrak, 1956 yılında Pakistan ilk anayasası ve Pakistan İslam Cumhuriyeti olana dek aynı şekilde kaldı. Aralık 1971 yılında, Doğu Pakistan, ayrıldı ve Bangladeş oldu.

Pakistan Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Pakistan bayrağı için ortak bir isim Urduca 'subz Hilali parcham'' şeklinde ifade edilen 'hilalli yeşil bayrak' olarak bilinir.

Palau Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Palau Bayrağının Anlamı
Palau bayrağı, gök mavisi zemin üzerine sol tarafa doğru yerleştirilmiş olan sarı daireden oluşur. Mavi renk, ülkenin siyasi olgunluğunu ve yabancı kontrolünden bağımsızlığa geçişin yolcuğunu anlatır. Sarı daire, ayı temsil eder ve milli birliğin bir sembolüdür. Palau inancına göre, sarı daire, hasat, ekim ve festivaller, balıkçılık gibi geleneksel etkinlikler için en iyi zamanı temsil eder.

Palau Bayrağının Tarihçesi
Palau bayrağı, 1 Ocak 1981 tarihinde kabul edilmiştir. Palau, Amerika Birleşik Devletleri Pasifik Adaları Güvenlik Bölgesi'nden, 1 Ekim 1994 tarihinde bağımsızlığını kazanmıştır. 1993 yılında, Palau, Amerika Birleşik Devletleriyle birlikte milletin ekonomik ve savunma yardımını sağlayan ücretsiz birlik antlaşması yapmıştır.

Palau Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Palau Ulusal Bayrağı, Mr. Blau Skebong tarafından 1979 yılındaki bayrak yarışmasında kazanan katılımcıya dayanmaktadır.

Panama Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Panama Bayrağının Anlamı
Panama bayrağı, 4 eşit kareye bölünmüştür. Sol üst ve sağ alt kareler beyaz renkli, sol alt kare mavi ve sağ üst kareyse, kırmızı renktedir. Sol beyaz karede, mavi renkli 5 köşeli yıldız varken, diğer beyaz karede ise aynı şekilde fakat kırmızı renkli yıldız bulunur.
Panama bayrağı renkleri Panama'nın iki siyasi partisini temsil eder; (kırmızı) Liberaller ve Muhafazakarlar (mavi) ile temsil edilir. Beyaz renk, bu iki parti arasındaki barışı simgelerken, 4 eşit parçaya ayrılmış olması ise, 2 grubunda farklı zamanlarda ülkeyi yönettiği anlamına gelir. Panama bayrağı renklerinin alternatif anlamları da vardır. Mavi, Pasifik Okyanusu ve Karayip Denizi'ni temsil eder ve kırmızı, Panama'nın bağımsızlığı için dökülen kan anlamına gelir. Mavi yıldız, vatandaşlık erdemlerinden olan saflık ve dürüstlüğü temsil eder ve kırmızı yıldız, yasa otoritesini sembolize eder. Birlikte sadakat ve esnekliği temsil ederler.

Panama Bayrağının Tarihçesi
Panama bayrağı 20 Aralık 1903 tarihinde kabul edildi ve geçici olarak Kurucu Meclis tarafından 1904 yılında onaylandı. Fakat, 1925 yılına kadar kesin bir şekilde onaylanmış değildi. Panama, 16. yüzyıldan 1821 yılında bağımsızlığını alana kadar İspanya'nın sömürgesiydi. Bağımsızlığını aldıktan sonra, Kolombiya'nın bir vilayeti olarak o ülkeye katıldı. ABD'nin askeri desteği ve cesaretlendirmesiyle Kolombiya'dan 3 Kasım 1903 tarihinde bağımsızlığını kazanmıştır. ABD, daha sonra Panama Kanalı'nı inşa edebilmek için gerekli izne sahip olmuş ve 10 milyon dolar ve yılda 250 000 dolar yıllık ücret ödedi. Panama Kanalı, ABD'ye kiralan arazi ve onu çevreleyen alan üzerine inşa edilmiştir doğrudan Amerika Birleşik Devletleri kontrolü altında bulunmaktadır.

Panama Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Panama bayrağı Bay Manuel Amador Jr tarafından tasarlandı ve eşi Bayan Maria Ossa de Amador tarafından yapıldı.
Panama bayrağı Amerikan bayrağının tasarımına dayanmaktadır.

Papua Yeni Gine Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Papua Yeni Gine Bayrağının Anlamı
Papua Yeni Gine bayrağı, çapraz yerleşimli 2 üçgenden oluşur. Sol taraftaki kısım siyah renkte olup, sağdaki üçgende kırmızı renktedir. Siyah üçgen üzerinde, GüneyHaçı yıldız kümesini temsil eden şeklinde yerleşimli 5 köşeli 5 beyaz yıldız bulunurken, kırmızı üçgen üzerindeyse, sarı cennet kuşu sembolü bulunur.
Siyah, kırmızı ve sarı; Papua Yeni Gine sanat ve giyim tarzının geleneksel renkleridir. Sarı cennet kuşu, Papua Yeni Gine'nin kültürünün öneminin bir imzası ve kanatlarını tam açmış şeklinde bir uçuş sembolize edilmesiyse, özgürlük ve bağımsız bir ulus olarak ülkenin doğduğu anı temsil eder. 5 yıldız GüneyHaçı takımyıldızları olan Alfa, Beta, Gama, Delta ve diğerleri kadar parlak olmayan Epsilon yıldızlarını temsil eder. GüneyHaçı şeklinde dizilim ülkenin dünyadaki coğrafi konumunu ve Avustralya bayrağında da bulunduğu gibi o ülkeyle olan bağlılığını temsil eder.

Papua Yeni Gine Bayrağının Tarihçesi
Papua Yeni Gine bayrağı, 1 Temmuz 1971 tarihinde kabul edilmiştir ve ülke Avustralya'dan 16 Eylül 1975 tarihinde bağımsızlığını kazanmıştır.

Papua Yeni Gine Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Bayraktaki 3:4 oranı bayrağı neredeyse bir kare bayrak haline getirmektedir.
1971 yılında ülke için bir bayrak tasarımı yarışması yapıldı. Hükümet, yerel sanat öğretmeni olan Susan Karike tarafından sunulan bir tasarımı onayladı. Papua Yeni Gine'nin bağımsızlığı üzerine bu ulusal bayrağı oldu.

Paraguay Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Paraguay Bayrağının Anlamı
Paraguay bayrağı, 3 eşit yatay şeritten oluşur. Üst şerit, kırmızı, ortadaki şerit, beyaz ve alt şerit, mavi renkli olup, ortadaki beyaz şerit merkezinde bir amblem bulunur. Bayrakta, 2 farklı amblem bulunur; bayrağın ön kısmındaki amblem ülkenin devlet armasını, arka tarafındaki amblem ise, ülkenin Hazine Mührü'nü bulundurur. Devlet arması, mavi bir disk üzerine yerleşimli 5 köşeli sarı bir yıldızdan ve etrafını çevreleyen zeytin ve palmiye dallarından ve dışındaki dairesel bir bantta İspanyolca yazılı ülkenin resmi adı olan, Paraguay Cumhuriyeti bulunurken, arkadaki Hazine Mührü'nün armasında ise, kırmızı renkli Frig şapkasını koruyan bir aslan sembolü ve üstünde ülkenin ulusal sloganı olan ve barış ve adalet anlamına gelen 'Paz y Justica' yazılı bir şerit bulunur.
Paraguay bayrak renkleri Fransız bayrağından esinlenmiş ve özgürlük ve bağımsızlık renkleri olarak kabul edilir. Kırmızı renk, eşitlik, cesaret ve vatanseverliği, beyaz renk, birlik, saflık ve barışı, maviyse, özgürlük, yardımseverlik ve doğruluğu sembolize etmektedir. Öndeki amblem, ülkenin bağımsızlık tarihi olan, 14 Mayıs 1811 'i temsil eder. Zeytin dalı, barışı temsil ederken palmiye dalı, onurluluğu temsil eder. Hazine Mührü, bir özgürlük sembolüdür.

Paraguay Bayrağının Tarihçesi
Paraguay bayrağı, dünyanın en eski bayraklarından olup, 27 Kasım 1842 tarihinde kabul edilmiştir. Paraguay, İspanya'dan 15 Mayıs 1811 tarihinde bağımsızlığını kazandı. Bayrağın her iki tarafta ayrı bir amblemi olan uygulama ise, 1814-1840 yıllarında ülke José de Francia'nın gücünde olduğu zamana uzanır.

Paraguay Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Paraguay bayrağı, her 2 tarafında da ayrı bir amblem bulunan tek ulusal bayrak olması sebebiyle farklılık arz etmektedir.

Peru Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Peru Bayrağının Anlamı
Peru bayrağı, 3 eşit dikey şeritten oluşur. Sol ve sağ şeritler kırmızı renkliyken, ortadaki şeritse beyaz renktedir. Ayrıca ülkenin ulusal ambleminin olduğu devlet bayrağı ve başka bir armanın bulunduğu savaş bayrağıda bulunmaktadır. Bayraktaki kırmızı renk Peru'nun bağımsızlığı için dökülen kanları ve beyaz ise, barışı temsil eder.

Peru Bayrağının Tarihçesi
Peru bayrağı dünyanın en eski bayraklarından olup, 25 Şubat 1825 tarihinde kabul edilmiştir. Peru, 28 Temmuz 1821 yılında İspanya'dan bağımsızlığını kazandı ve bayrağın bir köşeden diğerine doğru dört bölüme ayrılmış olan şekli kabul edildi. Peru bayrağı ayrıca, 1822 yılında kırmızı-beyaz-kırmızı yatay tasarımı değiştirilmiş ve 1825 yılında kabul edilmiştir.

Peru Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Peru bayrağı, Arjantin'den gelen José de San Martín tarafından dizayn edilmiştir. San Martin, general ve Güney Amerika'nın İspanya'dan bağımsızlığı için mücadele eden ana lider olarak kabul edilmiştir.Kuzeyden gelen Simon Bolivar ile birlikte, San Martín,Güney Amerika'nın kurtarıcılarından biri olarak kabul edilir.
O, Arjantin'de bir ulusal kahramandır.

Filipinler Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Filipinler Bayrağının Anlamı
Filipinler bayrağı, üstte mavi ve altta kırmızı olmak üzere iki eşit yatay şeritten, bayrağın gönder tarafına yerleştirilmiş beyaz bir eşkenar üçgen ve bu üçgen içerisinde bulunan sekiz adet ışın yayan sarı bir güneş ve üçgenin açılarına yerleşimli altın sarısı renkli 3 adet beş köşeli yıldızdan oluşur. Kırmızı renk, cesareti ve özgürlük ve bağımsızlık adına dökülen kanları, beyaz renkse, barış ve saflığı temsil eder. Beyaz üçgen, eşitliği ve Katipunan milliyetçi örgütünü temsil eder. Üç yıldız, Filipinler'in üç ana coğrafi bölgesi olan Luzon, Mindanao ve Cebu'yu temsil ediyor. Güneş bağımsızlığını temsil eder ve onun sekiz ışınıysa, İspanyol yönetimine karşı Filipin ayaklanmasına önderlik eden sekiz ili temsil eder.

Filipinler Bayrağının Tarihçesi
Filipin bayrağı, 16 Eylül 1997 tarihinde kabul edilmiştir. Filipinler bayrağı, İspanya'dan bağımsızlığını kazandıktan sonra ilk olarak 1898 yılında kabul edilmiştir, ancak ABD, ülkenin kontrolünü ele aldıktan sonra 1907 yılında yasaklandı. Kamuoyu baskısı 1920 yılında yasağı kaldırdı yasağı. Japonya, Filipinler'i, 1942 yılında işgal etti ve bayrağı 1943 yılına kadar tekrar yasaklandı. ABD, 1945 yılında adaların kontrolü ele geçirdi ve 4 Temmuz 1946 tarihinde Filipinler'e bağımsızlık bahşetti. Bayrakta, 1997 yılında küçük değişiklikler yapıldı.Filipin bayrağı ilk kez 1897 yılında Hong Kong'a sürgünü sırasında General Aguinaldo tarafından dizayn edilmiştir.

Filipinler Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Filipinler bayrağı,savaş bayrağı olarakta adlandırılabilir çünkü ülke eğer savaştaysa bayraktaki mavi şeritle kırmızı şeridin yerleri değiştirilir bu sebeple böyle bir özelliğe de sahiptir.

Polonya Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Polonya Bayrağının Anlamı
Polonya bayrağı, yatay 2 şeritten oluşur. Üst şerit, beyaz ve alt şerit kırmızı renktedir. Polonya bayrağının renkleri, kırmızı bir kalkanın üstünde beyaz bir kartal yerleşimli ve 13. yüzyıla kadar uzanan ülkenin ulusal hanedanlık armasına dayanmaktadır. Kırmızı, barış için savaşta dökülen kanı sembolize ederken beyaz renkse barışı temsil eder.

Polonya Bayrağının Tarihçesi
Polonya bayrağı 9 Şubat 1990 tarihinde kabul edilmiştir. Beyaz ve kırmızı Polonya'nın, 1831 yılında Rusya'nın ülkenin ilk bağımsızlık ilanının ardından bu yana ulusal renkleriydi. Ancak Rusya, 1918 yılında Birinci Dünya Savaşı sonrasına kadar yada Polonya tekrar bağımsızlığını ilan edene kadar, Polonya üzerinde kontrolü korudu. Kırmızı üzerinde beyaz renkli çizgili bayrak, ilk olarak 1 Ağustos 1919 tarihinde kabul edilmiştir. Polonya, Rusya ve Almanya tarafından işgal edildi ve 1939 yılından 2.Dünya Savaşı'nın bitimine kadar tekrar bağımsızlığını kaybetti savaş bitince tekrardan eski haline döndü ve bayrağı dalgalanmaya başladı. Polonya bayrağı, 1947 yılında Polonya Halk Cumhuriyeti ve sonra 1989 yılında Polonya Cumhuriyeti'nin kurulmasına rağmen değişmeden kaldı.

Polonya Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
2004 yılından bu yana 2 Mayıs Polonya'da Bayrak Günü olarak kutlanan ancak resmi tatil olmayan bir gündür.

Portekiz Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Portekiz Bayrağının Anlamı
Portekiz bayrağı, 2 dikey şeritten oluşur ve sol şerit yeşil renkte olup, sağ şeritse kırmızı renklidir.Yeşil şerit bayrağın 5'te 2'sini kaplarken geri kalanınıda kırmızı şerit oluşturur. 2 şeridin kesiştiği yerde merkezlenmiş olan ülkenin geleneksel kalkanı ve hanedanlık arması yer alır.
Kırmızı bölümü, 1910 Portekiz devrimini temsil etmektedir ve yeşil renk umudu temsil eder. Beyaz kalkan; beş beyaz noktalı beş ayrı küçük mavi armadan oluşur. Mavi kalkanlar, Portekiz'in ilk kralı, Alfonso Henriques'in İsa'dan alınan ilahi yardımla beş Mağribi(Faslı) krallara karşı olan zaferini ve beş noktada; İsa'nın beş yarasını sembolize etmektedir. Armadaki çapraz yerleşim, Hristiyanlığı temsil eder. Armada kırmızı bordür üzerine yerleşimli 7 kale sembolü; Algarve'yide içeren Portekiz topraklarının uzantısını gösterir. Arka planda ise zamanın ilkel navigasyon aleti olan armillery sembolü yer alır. Bu sembol; Portekiz'in bir zaman sömürge imparatorluğu olmasına yol açan deniz keşfini başlatan Prens Henry Navigator'u, kutlama adına yer almaktadır.

Portekiz Bayrağının Tarihçesi
Portekiz bayrağı, 30 Haziran 1911 tarihinde kabul edilmiştir, ancak 5 Ekim 1910 tarihinde monarşiyi deviren devrimden bu yana bayrak olarak kullanıldı. Portekiz ilk olarak 1128 yılında Leon Krallığı'ndan bağımsızlığını ilan etti ve 1170 yılında bağımsızlığı Papa tarafından kabul edildi. Portekiz bayrağı amblemleri 12. yüzyıl tarihine kadar uzanmaktadır. 1139 yılında, I. Alfonso Henriques'in Portekiz Hıristiyan krallığını kurmak için Moors'ları yenmesi üzerine beyaz bordür üzerine beş mavi kalkan sembolü bu kral tarafından benimsenerek kabul edilmiştir.

Portekiz Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
1910 yılında cumhuriyet devriminden sonra, yeni cumhuriyet için önerilen bir dizi farklı bayrak tasarımları olmuş ve bu durum büyük ve barışçıl olmayan bir tartışmayı başlattı.Asıl soru; monarşinin geleneksel liberal renkler olan (mavi ve beyaz) mı? yoksa Cumhuriyetçi Parti'nin kırmızı ve yeşil renklerinin mi bayrakta kabul edilip edilmeyeceğiydi.Sonuçta; kırmızı ve yeşil önerisi kazandı.

Katar Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Katar Bayrağının Anlamı
Katar bayrağı, vişne çürüğü rengindeki zemin üzerine yerleşimli bayrağın sol tarafında bulunan 9 köşeli ve testere şeklindeki beyaz renkli bir şeridin konulmasıyla oluşmuştur. Bayraktaki beyaz kısım, barışı temsil ederken, kırmızıya çalan kestane renkli kısımsa, Katar'ın birçok savaşlarında kanı akan Kharijite Müslümanlarını temsil eder.Tırtıklı kısımsa, 1916 yılında Katar-İngiliz anlaşması sonucunda Arap Körfezi'nde bağımsızlık kazanan emirliklerin dokuzuncusu olduğunu ifade eder.

Katar Bayrağının Tarihçesi
Katar 3 Eylül 1971 tarihinde İngiltere'den bağımsızlığını kazanmasından hemen önce bayrak, 9 Temmuz 1971 tarihinde kabul edilmiştir. Katar, 19. yüzyılın ortalarında İngiliz göndere bayrak çekme yönergesine göre tamamen kırmızı olan bayrağa beyaz dikey şeridin eklenmesiyle modifiye edilmiştir. Dokuz sivri dişli kenarı 20. yüzyılın ortalarında, Katar bayrağına eklendi ve 1949 yılında kabul edilen kestane rengi, böylece günümüz ulusal bayrağını oluşturmuştur.

Katar Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Katar bayrağının üzerindeki kestane renginin kabulünün bir nedeni, komşu ülkelerin benzer olan kırmızı ve beyaz bayraklarından Katar bayrağını ayırt etmek amacıyladır.Diğer bir nedenide, güneş ışığına maruz kaldığında meydana gelebilecek renk değişiminden kaynaklanır.

Romanya Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Romanya Bayrağının Anlamı
Romanya bayrağı, dikey yerleşimli 3 eşit boyutlu şeritten oluşur.Sol şerit, mavi, orta şerit, sarı ve sağ şeritse, kırmızı renkten oluşur. Kırmızı, sarı ve mavi şeritler 1859 yılında Romanya'yı oluşturmak için birleşen 2 beylik olan Moldova ve Walachia'yı temsil eder. Bu renkler belirtillen eski devletlerin armalarındada bulunmaktadır.

Romanya Bayrağının Tarihçesi
Romen bayrağı 27 Aralık 1989 tarihinde kabul edilmiştir. 1848 yılında yatay yerleşimli kırmızı, sarı, mavi renkli bayrak milliyetçiler tarafından tanıtıldı. 1861 yılında, Romanya Walachia ve Moldovya'nın birleşmesiyle kuruldu. Yeni Romanya'da kırmızı (üstte), sarı (ortada) ve mavi (altta), yatay çizgili bayrak kabul edildi.Romanya bayrağı Fransız bayrağından etkilenmiş sonra 1867 yılında bugünkü dikey tasarımı ile değiştirilmiştir. Romanya, 9 Mayıs 1877 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu'ndan bağımsızlığını kazandı ve bir yıl sonra bu ülkenin ulusal bayrağı olarak kullanıldı. 1867 ve 1989 yılları arasında bayrak merkezinde ülkenin arması da vardı.

Romanya Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Mavi-sarı-kırmızı dikey çizgili bayrağı kullanan dört ülke vardır.Bu ülkeler, Moldova, Andorra, Çad ve Romanya'dır. Moldova bayrağı bayrağında bulunan arma ile ayırt edilir, ancak renkler Romen bayrağından elde edilmiştir. Çad bayrağı Romanya bayrağı ile neredeyse aynıdır.

Rusya Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

19 Ocak 2012 Perşembe

Rusya Bayrağının Anlamı
Rusya bayrağı 3 eşit yatay şeritten oluşur. Üst şerit beyaz, ortadaki mavi ve alttaki şeritse kırmızı renklidir.Rusya bayrağının dizaynı Hollanda bayrağına dayanır. Rusya bayrağı Avrupa'nın birçok Slav ulusunun bayrağına ilham kaynağı olmuştur ve renkler Panislavizmi sembolize eden Pan-Slav renkleridir.Bu renkler genel anlamda; Slav birliğini ve bağımsızlığını sembolize eder. Rus bayrağının resmi bir anlamı olmamasına rağmen,bazı Rusyalılar şuna inanmaktadır: Beyaz; cömertlik ve samimiyeti, mavi; sadakat, dürüstlük ve bilgeliği, kırmızı; cesareti, yüceliği ve sevgiyi ifade eder. Ayrıca birçok kişi de kırmızının Rus halkını,mavinin Ukraynalıları ve beyazın Belo Rusları temsil ettiğine inanır.

Rusya Bayrağının Tarihçesi
Mevcut Rus bayrağı 21 Ağustos 1991 tarihinde, ülke bağımsızlığını kazanmadan ve 26 Aralık 1991 tarihinde Birleşmiş Milletlere üye olmadan hemen önce kabul edilmiştir. Çoğu tarihçi,Rusya'nın bayrağının kökeninin Büyük Petro'nun 1699 yılında Hollanda ziyaretine dayandığını iddaa eder. O gemi hakkında bilgi almak için gitmiş ve Rusya'nın da bir donanma bayrağının olması gerektiğine karar vermiştir ve Rus bayrağını Hollanda bayrağına benzer tasarlanmıştır, ancak Rus renklerini kullanarak. Onun tasarımı, 1799 yılında Rus deniz ticaret gemileri için bayrak olarak kullanıldı ve 1883 yılında Rusya'nın sivil bayrağı olarak kabul edilmiştir. 1917 Rus Devrimi'nden sonra bayrağa sarı amblem eklenerek değiştirilir. Rusya,Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin bir üyesi oldu.Rus bayrağı,1991 yılında Sovyetler Birliği çöktüğünde şimdiki bayrağı yeniden kabul etti.

Rusya Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Son yıllarda Rus bayrağının değişmesiyle ilgili birçok dedikodu ortaya çıkmış ve bu tasarımlarda, Rusya'nın ulusal rengi olan kırmızının kullanıldığı görüldü fakat 2004 Ekim ayıyla birlikte hiçbiri hayata geçmedi. Rusya'nın bayrağının mavi rengi olarak, açık gök mavisinden koyu maviye kadar olan tonları kullanıldığı görülür.

Ruanda Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Ruanda Bayrağının Anlamı
Ruanda bayrağı,3 yatay şeritten oluşur. Üstteki şerit mavi,ortadaki sarı ve alttaki şeritse yeşil renklidir,mavi şerit diğer 2 şeridin herbirinin 2 katı büyüklüğündedir. Bayrağın sağ üst köşesinde,2 4 tane ışın yayan bir güneş yer alır.Mavi şerit, mutluluğu ve barışı simgeler. Sarı, ülkenin mineral zenginliği ve ekonomik kalkınmasını sembolize ederken yeşil ülkenin doğal kaynaklarını ve refahı simgelemektedir. Güneş;cehaletten aydınlığa çıkmayı,birliği ve şeffaflığı temsil eder.

Ruanda Bayrağının Tarihçesi
Ruanda bayrağı, 25 Ekim 2001 tarihinde kabul edilmiştir. Ruanda bayrağı, Ruanda, 1 Temmuz 1962 tarihinde Belçika'dan bağımsızlığını kazanmasından hemen önce oluşturulan ve 1961 yılından bu yana kullanımda olan bayrağı yenisiyle değiştirmiştir. Çünkü; hükümet 1994'te ülkenin etnik şiddet dolayısıyla zarar görmesine ve 1994 yılında soykırım olarak değerlendirilen bu olayın ülkesiyle olan bağlantısını kesmek istemiştir.

Ruanda Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Mevcut ulusal bayrak,Ruandalı sanatçı Alphonse Kirimbenecyo tarafından dizayn edilmiştir.

Saint Lucia Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Saint Lucia Bayrağının Anlamı
Saint Lucia bayrağı,açık mavi taban üzerine yerleşimli ana hatları beyazla çevrili,bir siyah ok ucu ve alt tarafındaki altın renkli ikizkenar üçgenden oluşur.Saint Lucia hükümeti bayrağı şu şekilde açıklamaktadır:gök mavisi renk sadakatı gösterir.Ayrıca mavi renk;tropikal gökyüzünü ve Atlantik Okyanusu ve Karayip Denizi'nin zümrüt yeşili sularını temsil eder.Siyah ve beyaz kültürel etkileri anlatmakta kullanılmıştır,beyaz renk,beyaz kültürü yada medeniyeti,siyah renkte,siyah kültürü anlatır ve birlik içinde yaşayan ve çalışma yarışında olan kültürleri temsil eder.Bayrağın tasarımı,mavi denizlerin ve güneş ışığına rağmen daha çok Avrupa'nın vis-à-vis adlı Negro kültürünün egemenliğinden etkilenmiştir.Bayraktaki üçgen sembolleri 3 tane volkanik kalıntı tepesini simgeler. İkizkenar üçgen şekli,Soufriere'deki halkın umut ve isteklerinin sembolü olan ve denizden göğe doğru dik olarak yükselen ünlü ikiz Pitonları(volkanik tepeleri) temsil eder.

Saint Lucia Bayrağının Tarihçesi
Saint Lucian bayrağı 1 Mart 1967 tarihinde kabul edilmiştir. Saint Lucia, 22 Şubat 1979 tarihinde İngiltere'den bağımsızlığını kazandı.1650 yılında Fransa tarafından yönetilmiştir ve kuzeyindeki komşu ada olan Martinique ile aynı bayrağı kullanmıştır.1814 yılında İngiliz oldu.Aziz Lucian bayrağı 1967 yılında tasarlanmış olup,1979 yılında küçük değişiklikler yapılmıştır.

Saint Lucia Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Bayrak Saint Lucian sanatçısı Dunstan St. Omer tarafından dizayn edilmiştir.Ulusal bayrak diğer bayraklarla göndere çekilirken ilk çekilmeli ve en son indirilmelidir.Diğer bayraklar,dalgalandırılırken kesinlikle gönderden indirilmelidir.Bayrak ekranda dururken altındaki mobilyalar, zemin,ağaçlar,bitkiler,araçlar,binalar,su veya toprakla temas halinde olmamalıdır.

Saint Vincent ve Grenadinler Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Saint Vincent ve Grenadinler Bayrağının Anlamı
Ülke Bayrağı,3 yatay şeritten oluşur.Sol şerit mavi ve sağ şeritse yeşil renklidir.Ortadaki şerit diğer şeritlerin herbirinin 2 katı büyüklüğünde olup,sarı renklidir ve bu şerit ortasına yerleşimli 3 adet yeşil V şeklinde dizilmiş olan elmas sembolü yer alır.Mavi;deniz ve gökyüzünü temsil ederken,sarı renkse;ülkenin altın renkli deniz kumunu ve Karayiplerin güneşi gibi olan insanlarının sıcaklığını temsil eder.V şeklinde dizilimli taşlar Aziz Vincent'ı ve bayrağın takma adı olan "değerli taşları" temsil eder.

Saint Vincent ve Grenadinler Bayrağının Tarihçesi
Saint Vincent ve Grenadinler bayrağı, 1979 yılında İngiltere'den bağımsızlığını kazandıktan sonra, 21 Ekim 1985 tarihinde kabul edilmiştir. Kabul edildiğinde elmas bayraktaki orijinal amblemin yerini aldı.

Saint Vincent ve Grenadinler Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Saint Vincent ve Grenadinler, Britanya Uluslar Topluluğundaki İngiliz Bayrak Sistemini kullanmayan nadir ülkelerden biridir yani tek bir ulusal bayrağı tüm amaçlar için kullanır.
Saint Vincent ve Grenadinler bayrağı bir İsviçreli grafik sanatçısı tarafından yerel bir bayrak yarışmasında uygun bir bayrak tasarımının bulunamaması üzerine tasarlanmıştır.

Samoa Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Samoa Bayrağının Anlamı
Samoa bayrağı,genel olarak kırmızı tabandan ve bayrağın sol üst köşesindeki mavi kareden oluşur.Ayrıca bu mavi kare içine yerleşimli herbiri 5 köşeli 5 adet beyaz yıldız bulunur ve bu yıldızlar güney yarımküredeki belirgin olan bir takımyıldızı(Güney Haç takımyıldızı) simgeler.Kırmızı taban cesareti temsil ederken,mavi özgürlük,beyaz renkse;saflığı temsil eder.5 yıldız GüneyHaç takımyıldızını oluşturan Alfa, Beta, Gama, Delta ve Epsilon(diğer yıldızlar kadar parlamayan en küçük olan yıldız) yıldızlarını temsil eder.Haç şeklindeli yıldız dizilimi ülkenin coğrafi konumunu ve Yeni Zelanda ile olan bağlantısını ifade eder,ulusal bayrağındada Güney Haç takımyıldızı sembolize edilir.

Samoa Bayrağının Tarihçesi
Samoa bayrağı, Yeni Zelanda'nın güvenli bölgesinin topraklarında iken, 24 Şubat 1949 tarihinde kabul edilmiştir. Samoa, Yeni Zelanda'dan 1 Ocak 1962 tarihinde bağımsızlığını kazanmıştır. Samoa bayrağı temel tasarımı, 1948 yılında yapıldı. Bu bayrakta Southern Cross yıldız deseni sadece dört yıldız içeriyordu fakat 1949 Şubat ayında beşinci yıldızı eklendi.

Samoa Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
1997 yılında,ülke Batı Samoa olan adını Bağımsız Samoa Devleti olarak değiştirmesine rağmen,bayrak değişiklik yapılmadan kabul edilmiştir.

San Marino Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

San Marino Bayrağının Anlamı
San Marino bayrağı,üstte beyaz altta mavi renkli olan eşit 2 yatay şeritten oluşur.Bayrağın tam merkezinde ülkenin arması yer alır.Bu arma;üç tepe üzerine yerleşimli 3 kule,kulelerin üstünde kral tacı ve tacın üzerinde Hristiyan Haçı bulunur.Ayrıca bu semboller bir dal şeklinde çelenkle çevrili olup alt kısmında beyaz bir ince şerit üzerine yazılı olan Liberty(Özgürlük) yazısı bulunur.Mavi şerit,gökyüzünü temsil ederken,beyaz şeritse,Titano Dağı'nı çevreleyen kar örtüsünü ve bulutları temsil eder.

San Marino Bayrağının Tarihçesi
San Marino bayrağı dünyanın en eski bayraklarından olup,6 Nisan 1862 tarihinde kabul edilmiştir.Mavi ve beyaz renklerin kökü,14. yüzyıla kadar uzanan armadan kaynaklanır.

San Marino Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
San Marino, MS 301 yılında kurulmuştur ve o tarihten beri varlığını sürdüren en eski devlet olduğunu söylenir. San Marino da, tüm dünyada sık görülen bir sivil bir bayrağı vardır. Bu ulusal bayrağı ile aynıdır, ancak arması yoktur.

Suudi Arabistan Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Suudi Arabistan Bayrağının Anlamı
Suudi Arabistan bayrağı,yeşil zemin üzerine yerleşimli beyaz renkteki kılıç ve Arapça olarak yazılmış olan 'La İlahe İllallah Muhammedun Resulullah' yazısı yer alır.Yeşil renk;Peygamberimiz Hz.Muhammed(S.A.V.)'in kurmuş olduğu İslamiyeti ve Fatımi sülalesini ifade eder.Kılıç, bir adalet sembolüdür ve ilk Suudi Kralı Abdülaziz ibn Suud'u temsil eder.

Suudi Arabistan Bayrağının Tarihçesi
Mevcut Suudi Arabistan bayrağı 15 Mart 1973 tarihinde kabul edilmiştir.Beyaz kılıç, 1906 yılında bayrağı eklendi ve 1973 yılında bayrak için bir kaç ufak değişiklikler yapılarak son halini almıştır.

Suudi Arabistan Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Ulusal bayrak,sadece resmi amaçlarla kullanılır,ülke vatandaşlarının ise,düz yeşil zemin üzerine,bayrağın sağ üst köşesindeki iki çapraz kılıç üzerinde bir altın palmiye ağacı yerleşimli olan bayrağı normal zamanlarda kullanmaları gerektiği belirtilir.

Senegal Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

15 Ocak 2012 Pazar

Senegal Bayrağının Anlamı
Senegal bayrağı,3 eşit dikey şeritten oluşur. Sol şerit; yeşil, orta şerit; sarı ve sağ şerit ise kırmızı renktedir. Bayrağın merkezinde,sarı şeridin tam ortasında yeşil renkli 5 köşeli yıldız bulunur.Yeşil şerit; İslamı ilerlemeyi ve umudu temsil eder. Sarı; insanların birlikte düzenli çalışmasıyla elde edilecek olan ülkenin doğal zenginlik ve ilerlemesi anlamına gelmektedir. Kırmızı,bağımsızlık için Afrika'nın ortak mücadelesini temsil eder. Yıldız, birlik ve umudu temsil eder. Renkler geleneksel pan-Afrika renklerdir.

Senegal Bayrağının Tarihçesi
Senegal bayrağı 1959 yılında Fransa'dan bağımsızlığını kazandıktan sonra, 20 Ağustos 1960 tarihinde kabul edilmiştir. 1959 yılında, Senegal, Mali Federasyonu adlı bir birlik oluşturmak için, şimdi adı Mali olan Sudan Cumhuriyeti'ne katıldı, ancak 1960 yılında Federasyondan çekildi. Mali Federasyonu bayrağı,Fransız bayrağına dayanmaktadır ancak Fransa'nın mavi-beyaz-kırmızı renkleri ile yeşil-sarı-kırmızı olan pan-Afrika renklerinin yeri değiştirilmiştir.

Senegal Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
2004 yılı başında,Senegal Devlet Başkanı Wade, ülke için tasarlanmış olan yeni bir bayrak olduğunu duyurdu fakat bunu Senegalli insanların oyuna sunmadan ülkenin sembollerinde herhangi bir değişiklik yapma hakkına sahip olunmadığını ve bu durumun anayasayı ihlal ettiğini belirtmiştir.

Seyşeller Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Seyşeller Bayrağının Anlamı
Seyşel Adaları bayrağı, mavi, sarı, kırmızı, beyaz ve yeşil beş eğik bantların (soldan sağa) dizilimiyle oluşur. Kırmızı, beyaz ve yeşil; Seyşeller Birleşmiş Halk Partisini mavi ve sarı;ülkenin Demokrat Partisini temsil eder. Mavi; deniz ve gökyüzünü, sarı; güneşi, kırmızı halkın birliğini, beyaz; adalet ve uyumu, yeşil; ülkenin topraklarını ifade eder. Bayrağın genişleyen çizgileri; Seyşeller'in büyüme ve canlılığını sembolize eder.

Seyşeller Bayrağının Tarihçesi
Seyşel Adaları bayrağı, 18 Haziran 1996 tarihinde kabul edilmiştir. Adalar 29 Haziran 1976 tarihinde İngiltere'den bağımsızlığını kazandı. Bu, ülkenin bağımsızlığını kazandıktan bu yana üçüncü bayrağıdır. Seyşeller 'ilk bağımsız hükümeti, 1977 yılında siyasi bir darbeyle devrildi ve yeni bir ulusal bayrak, güncel tasarım olduğu şekilde kabul edilmiştir.

Seyşeller Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Seyşeller'de 1977 ila 1996 yılları arasında kullanılan bayrak, kırmızı, beyaz ve siyah renkliydi.

Sierra Leone Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Sierra Leone Bayrağının Anlamı
Sierra Leone bayrağı üç eşit büyüklükteki yatay çizgilerden oluşur üst şerit yeşil, ortadaki beyaz ve alt şerit mavi renklidir. Yeşil şerit tarımı, ülkenin doğal zenginliğini ve dağları temsil eder. Beyazçizgi; adaleti ve birliği, mavi; Atlantik Okyanusu ve ülkenin başkenti olan Freetown limanını temsil eder.

Sierra Leone Bayrağının Tarihçesi
Sierra Leone,27 Nisan 1961 tarihinde İngiltere'den bağımsızlığını kazanmasıyla kabul edilmiştir. Ülkenin adı Portekizcede 'Aslan Dağları' anlamına gelir. Portekiz kaşifleri arazinin dağlık bölgelerinden sonra 15. yüzyılda adını verdi. Sierra Leone bayrağının tasarımı, ülkenin armasına dayanmaktadır.

Sierra Leone Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
1889 ile 1961 arasında Sierra Leone bayrağının içinde Birleşik Krallık-İngiliz bayrağıda bulunmaktaydı.

Singapur Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Singapur Bayrağının Anlamı
Singapur bayrağı,eşit 2 yatay şeritten oluşur,üstteki şerit kırmızı,alttaki ise beyaz renkte olup,bayrağın sol üst tarafında kırmızı şerit içine yerleşimli beyaz bir hilal ve daire şeklinde dizilmiş 5 adet her biri 5 köşeli beyaz yıldız bulunur.
Kırmızı renk; evrensel kardeşliği,insanların eşitliğini,beyaz renk ise;saflık ve erdemi temsil eder.Hilal şeklinde ay,yükselişe geçen ve idealleri olan genç bir Singapur ulusunu ve beş yıldız ülkenin; demokrasi, barış, ilerleme, adalet ve eşitlik ideallerini temsil eder.

Singapur Bayrağının Tarihçesi
Singapur bayrağı, 3 Aralık 1959 tarihinde kabul edilmiştir. Singapur, Malezya'dan, 9 Ağustos 1965 tarihinde bağımsızlığını kazanmıştır.1963 yılında, Singapur, Malezya Federasyonu oluşturmak için Malaya ile birlikte, Kuzey Borneo (Sabah) ve Sarawak'a katıldı, ancak 1959 yılında ayrıldı.

Singapur Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Singapur bayrağı ilk üç yıldız ile dizayn edilmiştir fakat ülkenin liderleri Malaya Komünist Partisi'ninde bayrağında 3 yıldız olması sebebiyle bu bayrak ile ilişkili olduğu algılanabilir diye bu dizayndan vazgeçilmiştir.Kırmızı geleneksel Çin rengi ve Singapur nüfusunun büyük çoğunluğunun Çinli olması sebebiyle bayrağın kırmızı olması gerekirdi fakat bunun kırmızının komünizm ile ilgili olduğu fikri ortaya atıldı.İngiliz Bayrağı,1819-1959 yılları arasında tam 140 yıldır Singapur üzerinde dalgalandı.

Slovakya Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Slovakya Bayrağının Anlamı
Slovakya bayrağı üç eşit yatay çizgiden oluşur.Üst şerit;beyaz,ortadaki mavi ve alttaki şerit;kırmızı renklidir.Sol tarafta ise ülkenin arması bulunmaktadır. Arma;beyaz ince şeritle çevrili olup,kırmızı zemin üzerine yerleşimli mavi renkli 3 tepeli dağ ve kırmızı renkli 2 haçtan meydana gelir. Bayraktaki arma Slovakya'nın Macaristanla olan ilişkisini temsil eder ve Macaristan armasının modifiye edilmiş versiyonudur. Armadaki haç sembolleri; Ortodoks Hristiyanlığını temsil ederken,mavi dağ sembolü ise; ülkeyi çevreleyen Tatra, Fatra ve Matra dağlık bölgelerini temsil etmektedir. Mavi, beyaz ve kırmızı Slav geleneksel renkleri olup birlikte Pan-Slav renkleri oluşturur. Bunlar başlangıçta 19. yüzyılın ortalarında Slav ülkeleri tarafından kabul edildi ve zamanında bağımsız bir Slav ülkesi olan Rusya bayrağından etkilenmiştir. Slav birliği ve bağımsızlığı için olan bu renkler birçok Slav ulusların bayraklarında görülebilir.

Slovakya Bayrağının Tarihçesi
Slovakya bayrağı, 1 Ocak 1992 tarihinde kabul edilmiştir.Beyaz, mavi ve kırmızı renkler 1848 yılında Slovakya'ya Üst Macaristan dendiğinde ve Macaristan tarafından yönetildiği zaman getirildi.1918 yılında ayrıldıktan sonra Slovakya Macaristan'dan ayrıldıktan sonra,Çekoslovak Cumhuriyeti'ni (Çekoslovakya) oluşturmak için Bohemya ve Moravya'ya katıldı.Çekoslovakya 1 Ocak, 1993 tarihinde iki ülkeye bölünür ve Slovakya ve Çek Cumhuriyeti kurulur. Düz yatay üç renkli bayrak, ülke, Almanya tarafından işgal edildiği İkinci Dünya Savaşı sırasında kullanıldı ve 1990 yılında restore edilmiştir ve kabul edilmiştir.1992 yılında Rusya bayrağı ile karışıklığı önlemek için arma eklendi.

Slovakya İlgili İlginç Bilgiler
Çekoslavakya ayrılmadan önce, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya'nın Çekoslavak bayrağını kullanmayabilceğini açıklamasına rağmen, Çek Cumhuriyeti bu teklifi reddetmiş ve aynı bayrağı kabul ederek kullanmaya başlamıştır.

Slovenya Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Slovenya Bayrağının Anlamı
Slovenya bayrağı,üç eşit yatay şeritten oluşur. Üstteki beyaz,ortadaki mavi ve alltaki şerit kırmızı renklidir.Beyaz ve mavi şeritlerin merkezine yerleşimli ve bayrağın sol tarafında; Slovenya'nın en yüksek dağı olan Triglav Dağı'nın 3 sivri noktasından,2 mavi şeritten ve 5 köşeli 3 sarı yıldızdan oluşan ülkenin hanedanlık arması yer alır.3 yıldız Slovenya'nın bağımsızlığını ve 15.yüzyıldan daha eskiye dayanan Celje'nin Slovenya Dükalığının ordusundan esinlenilmiştir. Dükalık başarısız olmasına rağmen Avusturya-Macaristan egemenliğinden kurtulmaya çalışmak için uğraşmıştır. Armadaki,dalgalı mavi şeritler ülkenin denize dökülen nehirlerini temsil eder. Mavi,beyaz ve kırmızı Panislavizm yani Slavların geleneksel renkleridir.Bunlar başlangıçta 19. yüzyılın ortalarında Slav ülkeler tarafından kabul edildi ve Rusya bayrağından etkilenmiştir çünkü zamanında Rusya bağımsız bir Slav ülkesiydi.Slav birliği ve bağımsızlığını sembolize eden renkler birçok bayrakta yer almaktadır ve birçok Slav ulusun bayrağında görülebilir.

Slovenya Bayrağının Tarihçesi
Slovenya bayrağı, 7 Haziran 1991 tarihinde kabul edilmiştir. Slovenya, beyaz, mavi ve kırmızı renkler, Slovenya, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun bir parçası iken, 1848 yılında Slovenya milliyetçiler tarafından ortaya çıkarılmıştır. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avusturya-Macaristan Krallığı'nın çökmesiyle Slovenya bir birlik oluşturulması amacıyla 1918 yılında diğer Slav ülkeleri ile birleştirilmiş ve Yugoslavya ortaya çıkmıştır. Slovenya Yugoslavya'dan 1992 yılında bağımsızlığını kazandı.

Slovenya İlgili İlginç Bilgiler
Sloven sanatçı Marko Pogacnik 1991 yılında ülkenin armasını yarattı.
Slovenya bayrağı, Rusya ve Slovakya bayraklarına benzer olduğundan değiştirmek için sayısız girişimler olmuştur, ancak Ekim 2004 itibariyle, herhangi bir değişiklik meydana gelmemiştir.

Solomon Adaları Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Solomon Adaları Bayrağının Anlamı
Solomon Adaları bayrağı,sarı çapraz yerleşmiş bir ince şeridin bayrağı 2'ye ayırmasıyla oluşmuştur.Şeridin üst taraf;mavi,alt tarafındaki renk ise yeşildir. Ayrıca mavi kısımda ve aynı zamanda bayrağın sol üst köşesine, X harfi geometrisiyle yerleştirilmiş her biri 5 köşeli 5 adet beyaz yıldız bulunur. Mavi renk;Pasifik Okyanusunu,sarı renk;güneşi ve yeşil renk verimlilik yada doğurganlığı temsil eder. 5 yıldız ise,Solomon Adaları'nın bağımsızlığı sırasındaki 5 idari bölgeyi temsil eder. Ülkedeki ilçe yada bölge sayısı artınca,5 yıldızın Solomon Adaları'nı oluşturan 5 ada grubunu temsil edeceği kararı verildi.

Solomon Adaları Bayrağının Tarihçesi
Solomon Adaları bayrağı, ülkenin 7 Temmuz 1978 tarihinde İngiltere'den bağımsızlığını kazanmasından hemen önce, 18 Kasım 1977 tarihinde kabul edilmiştir.

Solomon Adaları Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
1975 yılında bir bayrak tasarım yarışması yapıldı ve kazanan yeni bayrak açıklanılınca halk tarafından birçok eleştiriye maruz kalması sonucu değiştirildi ve şimdiki aynı zamanda o yarışmadada bulunan bu bayrak kesin olarak seçilmiş oldu.

Somali Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Somali Bayrağının Anlamı
Somali bayrağı mavi zemin üzerine yerleşimli 5 köşeli bir beyaz renkli yıldızdan oluşur.Mavi renk,ülkenin bağımsızlığı kazanmasında rol oynayan,destek olan Birleşmiş Milletlerin bayrağından alınmıştır.Ayrıca ülke üzerindeki mavi gökyüzünü ifade eder.Beyaz yıldız Afrikanın bağımsızlığını ifade eder.Yıldızın köşeleri,eskiden Somalili insanların yaşadığı 5 bölge olan;eski İtalyan ve İngiliz Somalilerindeki Somalilileri,Fransız Somalisi(Cibuti),Etiyopya'daki Ogaden bölgesi ve Kuzey Kenya Somalisini temsil eder.

Somali Bayrağının Tarihçesi
Somali bayrağı 12 Ekim 1954 tarihinde kabul edilmiştir ve Birleşmiş Milletler'in bayrağı ilham kaynağı olmuştur. 1960 yılında Somali eski İngiliz Somalisi ile İtalya Somalisi'nin birleşmesiyle bağımsızlığını kazandı.Günümüzde Somali eski İtalyan ve İngiliz Somalisi uluslarından oluşur.

Somali Lanka Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Somalili araştırmacı Mr. Mohammed Awale Liban Somali bayrağı tasarlamış ve 24 saatten az süre içinde hükümete sunmuştur.

Güney Afrika Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Güney Afrika Bayrağının Anlamı
Güney Afrika bayrağı,üstte kırmızı altta mavi renkli olan eşit büyüklükteki yatay çizgilerden oluşur. Bu mavi ve kırmızı çizgiler,etrafında ince beyaz şeritler bulunan Y şeklindeki yeşil bir şeritle birbirinden ayrılır.Ayrıca bayrağın sol tarafında,sarı ince bir şeritle çevrilmiş siyah bir üçgen bulunur.
Renklerin resmi bir anlamı olmamasına rağmen,siyah,yeşil ve sarı renkler Nelson Mandela'nın siyasi partisini belirtirken,kırmızı,beyaz ve mavi renkleri aynı zamanda Afrika Ulusal Kongresi ve eski Boer cumhuriyetleri bayraklarında da bulunmaktadır. Güney Afrika bayrağı eski Güney Afrika bayraklarının renklerinden ve anlamlarından esinlenilerek oluşturulmuştur. Burada,kırmızı renk;çatışmalarda akan kanları,mavi;gökyüzünü,yeşil; ülkenin topraklarını,siyah; Afrika'daki siyah halkı, beyaz; Avrupalı halkı,sarı;doğal kaynaklardan olan altını sembolize eder.

Güney Afrika Bayrağının Tarihçesi
Güney Afrika bayrağı Nelson Mandela Devlet Başkanı seçildikten sonra 27 Nisan 1994 tarihinde kabul edilmiştir. Yeni bir demokratik Güney Afrika'nın doğuşuna istinaden ve ülkenin siyasi dönüşümü yansıtacak yeni bir ulusal bayrak kabul edilmiştir. Dünyanın en yeni bayraklarından biridir. Güney Afrika 31 Mayıs 1910 tarihinde İngiltere'den bağımsızlığını kazandı.

Güney Afrika Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Bayrak Mr. F. Brownell adındaki Güney Afrikalı devlet habercisi tarafından dizayn edilmiştir. Halkın yardımı ile yeni bir Güney Afrika tasarlamak için daha önceki girişimlerin başarısız olduğu ortaya çıkmıştır.

Güney Kore Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Güney Kore Bayrağının Anlamı
Güney Kore bayrağı beyaz zemin üzerine yerleştirilmiş olan mavi ve kırmızı renklerinden oluşan yin-yang sembolü ve bu sembolün çevresine(4 köşesine) düzgün bir şekilde yerleştirilmiş olan kesikli-kesiksiz çizgilerden meydana gelir.Beyaz, Kore halkının ulusal rengidir.Çemberin kırmızı bölümü yang'ı,mavi bölümü ise yin'i temsil eder.Yin ve yang evrensel semboller olup anlamsal bakımdan zıtlığı ifade ederken,aynı zamanda bu 2 kavram arasındaki tamamlayıcılıktanda bahis eder. Örneğin; pozitif ve negatif, aktif ve pasif, erkek ve kadın, gece ve gündüz, iyi ve kötü şeklinde devam eder.Yin,pasif ve statik konumu ifade ederken,yang ise dinamik ve aktifliği sembolize eder.Trigrams(uzakdoğu'da kullanılan bir tür figür) olarak adlandırılan çevresindeki çizgiler ise,yangın ateş,su,toprak,ahşap ve metal elemtlerini temsil eder.

Güney Kore Bayrağının Tarihçesi
Güney Kore bayrağı, 25 Ocak 1950 tarihinde kabul edildi. Kore Cumhuriyeti, 1948 yılının Ağustos ayında kuruldu.Bayrağı,Kore'nin Japonya Büyükelçisi tarafından Kral Gojong döneminde 1882 yılında tasarlanmıştır. Gojong 6 Mart 1883 tarihinde Tegıki olarakda adlandırılan Kore resmi bayrağı ilan etti.

Güney Kore Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Güney Kore bayrağı Tegıki olan ismini bayrağın ortasında bulunan Tegıki çemberinden almıştır,bu sembol muhteşem kutuplar(zıtlık) olarakda adlandırılır.

İspanya Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

13 Ocak 2012 Cuma

İspanya Bayrağının Anlamı
İspanya Bayrağı,üç yatay şeritten oluşur.Üstte ve altta birbiriyle eşit boyutlarda kırmızı şeritler bulunur,ortada ise kırmızı şeridin 2 katı büyüklüğünde turuncu şerit yer alır.Turuncu şeridin sol tarafında,yani göndere çekilen tarafında,kraliyet arması yer alır.Bu arma,4'e bölünmüş şekilde üzerinde taç bulunan sembollerden ve bu armayı koruyan her 2 tarafında bulunan Herkül Sütunlarından meydana gelmiştir.Bu sütunlar,Cebelitarık ve Cueta bölgelerini temsil eder. Herbir çeyrek rozet İspanya'nın krallıklarını temsil eder.Ayrıca bu armanın merkezinde etrafı kırmızıyla çevrili mavi bordürlü oval şeklinde olan,İspanya Kraliyet Ailesi'nin Burbon'un Evi sembolü bulunur.Kalkanın alt kısmında Grenada'yı temsil eden nar sembolü bulunur.Her 2 sütuna sarılı şekilde kırmızı bir helezonik kıvrım yada süslü yazı şeklinde yazılmış ve "ötesinde daha çok şey var" anlamına gelen "Plus Ultra"yazılı bir slogan bulunur.Kırmızı ve sarı geleneksel İspanyol renkleridir ve orijinal İspanyol krallıklarının hanedan armalarınlarından esinlenilmiştir. Başka hiçbir ülke, o zaman kırmızı ve sarı renkleri kullanmamıştır.

İspanya Bayrağının Tarihçesi
Mevcut İspanyol bayrağı 19 Aralık 1981 tarihinde kabul edilmiştir.Mevcut İspanyol bayrağına en yakın varyasyon 1785 yılında Carlos III'ün İspanya'da hüküm sürdüğü döneme uzanmaktadır.O zamanda,Bourbon Krallıklarından Fransa ve Sicilya'dan farklı bir bayrak isteniyordu.1931 yılında monarşi kaldırılana kadar kırmızı ve sarı renkler ulusal bayrakta kullanılmıştır.Yeni cumhuriyet, kırmızı, sarı ve mor yatay çizgili bir bayrağı kabul etmişti.Eski bayrak 1936 yılında yeniden ele alındı ve gerekli değişiklikler yapıldı.İspanyol bayrağı üzerindeki ana değişiklikler yıllar boyunca hep hanedanlık arması üzerinde olmuştur.

İspanya Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Bayrak yemini 'jura de bandera' ismiyle çağrılır ve her yıl İspanyol gençlerinin askerliği sona erdiğinde gerçekleştirilir.Herhangi bir İspanyol vatandaşı yemin törenine katılarak yer alabilir.Vatandaşlar bayrak için başka bir şekilde yemin etmez.
İspanya'nın dünya çapında oldukça yaygın olarak görülen bir sivil bayrağı da vardır. Bu ulusal bayrakla aynı,fakat üzerinde arma bulunmayan bir bayrak olarak kabul edilir.

Sri Lanka Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Sri Lanka Bayrağının Anlamı
Sri Lanka bayrağı,sarı/turuncu renkli bir temelden oluşur ve 2 kısıma ayrılmıştır,sol tarafta turuncu ve yeşil renkli 2 şerit vardır,sağ tarafında ise,her köşesinde 1'er adet toplamda 4 tane pupil yaprağı olan kızıl renkli dikdörtgen bir taban içerisinde,elinde kılıç tutarak yürüyen bir aslan sembolü vardır.Bu 2 farklı kısımda bayrağın temel rengi olan turuncuyla sınırlandırılarak 2 çerçeve oluşturulmuştur.
Yeşil şerit,Sri Lanka azınlık Müslümanlarını ve turuncu şerit,azınlık Hindu Tamilleri temsil eder.Sarı renk, Budizm ve uzun bir yaşam için gereken kızıl standları temsil eder.Altın Aslan,insanlığı temsil eden çok eski bir semboldür.Kılıç ise otoriteyi temsil etmektedir.Pupil ağacının yaprakları,Budist sembolü olup,Gautama'yı Buda'ya çeviren bir ağaçtan gelmektedir.

Sri Lanka Bayrağının Tarihçesi
Şimdiki Sri Lanka bayrağı, 7 Eylül 1978 tarihinde kabul edilmiştir. Sri Lanka, 4 Şubat 1948 tarihinde İngiltere'den bağımsızlığını kazanmış ve 1972 yılında Seylan olan adını değiştirmiştir.Sri Lanka Bayrağına,Aslan Bayrak'da denir ve Sri Lanka'da, yüzyıllar boyunca insanlar tarafından kullanılmaktadır.Aslan bayrağı 1948 yılında kullanılmış ve ülkenin dini azınlık grupları temsil etmek üzere 1951 yılında dikey çizgilerle güncellenmiştir.Yaprakları ülkenin isminin değiştirildiği zamanlarda bayrağa eklendi.Yaprakları 1978 yılında az miktarda modifiye edilmiş ve son halini almıştır.

Sri Lanka Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Sri Lanka bayrağı aslında bir bayrak içinde iki ayrı bayraktan oluşur.Aslan bayrak sağ tarafında kendi bütünlüğü içinde gösterilir ve Hintli Tamiller tek Aslan Bayrağı kabul edilemez bulunca,daha sonra iki renkli şerit sol tarafına eklenmiştir.

Saint Kitts ve Nevis Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Saint Kitts ve Nevis Bayrağının Anlamı
Saint Kitts ve Nevis Bayrağı,3 çapraz şeritten oluşur.Üst ve alttaki üçgenler eşit büyüklükte olup yeşil ve kırmızı renklidirler.Orta kısımda ise,ince sarı şeritlerle çevrilmiş siyah renkli şerit bulunur.Ayrıca,bu siyah şerit üzerine yerleşimli eşit uzaklıklı yerleşimli 5 köşeli 2 tane beyaz yıldız vardır.
Yeşil şerit, ülkenin tarım ve verimliliğini temsil eder.Kırmızı şerit, köleliği ve sömürgeciliği sona erdirmek için ülkenin çektiği zorluğu,fakat sonunda kazanılan bağımsızlığı temsil eder.Siyah renk,Afrika mirası adaları ve sarı renk,Karayiplerdeki istikrarlı ve kalıcı bir güneş ışığını temsil eder.Yıldız, Saint Kitts ve Nevis adalarını temsil eder ve bu adaların özgürlük ve umut sembolüdür.

Saint Kitts ve Nevis Bayrağının Tarihçesi
Saint Kitts ve Nevis bayrağı, ülkenin Britanya'dan bağımsızlığını aldığı 19 Eylül 1983 tarihinde kabul edilmiştir. Ülke ayrıca Saint(Aziz) Christopher adıylada bilinir.

Saint Kitts ve Nevis Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Saint Kitts ve Nevis bayrağının dizaynı ulusal bayrak yarışmasında yerel öğretmen Edrice Lewis tarafından sunulan bir tasarıma dayanmaktadır.

Sudan Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Sudan Bayrağının Anlamı
Sudan bayrağı,yatay sıralanmış ve yukarıdan aşağıya kırmızı,beyaz ve siyah renkli 3 eşit şeritten ve bayrağın sol tarafında ortadaki beyaz şeridi ortalayan bir yeşil üçgenden meydana gelir.Kırmızı, beyaz, siyah ve yeşil pan-Arap renkleri olarak adlandırılır ve tarihsel olarak yüzyıllar boyunca Arap halkının ve İslam dini ile olan bağlılığını ifade eder.Bu Renkler ayrıca, Arap birliği ve bağımsızlığını gösterir.Kırmızı şerit, Sudan'ın bağımsızlığını ve bunun için ülkenin şehit kurbanlarını temsil eder.Beyaz barış, ışık ve iyimserliği temsil eder. Aynı zamanda 1924 yılında sömürge yönetimine karşı yükselen milliyetçi bir grup olanBeyaz Bayrak Ligini temsil eder. Siyah Sudanı temsil eder; Arapça'da 'Sudan' siyah anlamına gelir.Aynı zamanda 19. yüzyılın sonlarında, sömürge Mahdist Devrimi sırasında savaşan milliyetçileri siyah bayrak temsil eder. Yeşil İslamı, tarımı ve arazi refahını temsil eder.

Sudan Bayrağının Tarihçesi
Sudan bayrağı, 20 Mayıs 1970 tarihinde kabul edilmiştir. Sudan 1 Ocak 1956 tarihinde, Mısır ve Britanya'dan bağımsızlığını kazanmış fakat o zaman mavi, sarı ve yeşil yatay çizgili bayrağı kabul etmişti. Sudan bayrağı, 1969 yılında bir askeri darbeden sonra, 1970 yılında değiştirildi.

Sudan Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Sudan bayrak tasarımı, ulusal çapta düzenlenen bir bayrak yarışmanın sonucunda ve Mısır'ın Arap Kurtuluş Bayrağına dayanmaktadır.

Surinam Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Surinam Bayrağının Anlamı
Surinam Bayrağı,5 yatay şeritten oluşur.En üst ve alttaki şeritler yeşil,ortada ise,üstünde ve altında ince beyaz şeritler olan kırmızı büyük şerit bulunur.Yeşil şerit,2 beyaz şerit genişliğinde ve kırmızı şerit ise 2 yeşil şeridin genişliğine denk gelir.Kırmızı şerit ve bayrak merkezinde sarı renkte bir beş noktalı yıldız vardır.

Kırmızı şerit ülkenin ilerlemesini ve daha iyi bir yaşam kalitesi elde etmek için verdiği mücadeleyi temsil eder.Beyaz renk, özgürlük ve adaleti,yeşil renk,toprağın bereketini ve doğal kaynakların yanı sıra umudu sembolize eder.Ayrıca renkler,Surinam'ın siyasi partilerini temsil eder.Kırmızı,Hindu Vatan Hitkari Partisini, beyaz Halk Partisi'ni ve yeşil Ulusal Parti'yi temsil etmekteydi.Yıldız,sıkı bir çalışma ve birliğin sayesinde kazanılacak olan altın bir geleceği sembolize eder.Yıldızın herbir köşesi adı Kreoller olan milleti oluşturan 5 etnik grubu olan; (karışık Afrika ve Kızılderili asıllı),Asyalı Hintlileri,Çinlileri, Amerikan Kızılderilileri ve Avrupalıları temsil eder.

Surinam Bayrağının Tarihçesi
Surinam bayrağı, Surinam, Hollanda'dan bağımsızlığını kazanmış olduğu 25 Kasım 1975 tarihinde kabul edilmiştir.Ülke eskiden Hollanda Guyanası olarak biliniyordu. 1667'de, İngilizler, bugün New York olarak bilinen Yeni Amsterdam'ın Kuzey Amerika Hollanda kolonisi için Surinam'daki kendi topraklarını Hollanda'ya vermiştir.

Surinam Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Surinam bayrağı, ulusal olarak düzenlenen ve Jacques Herman Pinas tarafından tasarlanan bir bayrak tasarım yarışması sonrası seçildi.Bu bayrak yarışmasındaki amaç,tasarlanacak olan bayrağın Surinam'ın siyasi partilerinin renklerini ve ülkenin birliğini ve ilerlemesini ifade etmesiydi.

Svaziland Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Svaziland Bayrağının Anlamı
Svaziland bayrağı 4 yatay şeritten oluşur.Üst ve alttaki çizgiler mavi ve ortadaki çizgi ise kırmızıdır.Kırmızı çizgi üst ve alt kısmında ince bir sarı şerit ile sınırlanmıştır.
Bayrağın ortasında, geleneksel Swazi Emasotsha Topluluğu tarafından öküz gizleyen savaş kalkanı sembolü ve bunun yanı sıra,mızrakları, Svazi savaş mızrağı ve tinjobo olarak adlandırılan loury tüyüyle süslenmiş 3 adet kraliyet püskülü bulunur.
Kırmızı şerit Svaziland için geçmişteki savaşları temsil eder.Sarı ülkenin maden zenginliği temsil eder ve mavi barışı sembolize eder.

Svaziland Bayrağının Tarihçesi
Bayrak, 6 Eylül 1968 tarihinde İngiltere'den bağımsızlığını kazanmadan bir yıl önce 30 Ekim 1967 tarihinde kabul edilmiştir.Svaziland bayrağının renkleri,askeri bayrağa dayanmaktadır.Bu bayrak Svaziland kralı tarafından,Swazi askeri geleneklerini Swazi Pioneer Kolordusuna hatırlatmak için sunulan bayrağa dayanmaktadır.

Svaziland Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Bağımsızlığını kazanmadan önce Svaziland'da İngiliz Bayrağı dalgalanmaktaydı.

İsveç Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

İsveç Bayrağının Anlamı
İsveç bayrağı,mavi zemin üzerine yerleşimli ve bayrağın merkezine göre solundan başlayan sarı renkli bir İskandinav haçından meydana gelir.İsveç bayrağının tasarımı Danimarka bayrağına benzemektedir.Sarı ve mavi renk,mavi zemin üzerine yerleşimli sarı renkli olan 3 taçın özelliklerini gösteren İsveç Hanedanlık armasından esinlenerek kullanılmıştır.Diğer İskandinav ülkelerinde de kullanıldığı gibi haç sembolü İsveç'in diğer İskandinav ülkeleriyle olan bağlılığını gösterir.

İsveç Bayrağının Tarihçesi
İsveç Bayrağının tam yaşı belli değildir, ama mavi bir bez üzerinde sarı bir haç ile eski kaydedilen görüntüler, 16. yüzyıla kadar uzanmaktadır. İsveç bayrağı 22 Haziran 1906 tarihinde resmen kabul edilmesiyle, dünyanın en eski bayraklarından biri olmuştur. 1569 yılında İsveç Kralı John III tarafından yayınlanan bir kraliyet emriyle, tüm İsveç savaş bayraklarında sarı bir haç olması gerektiğini belirtilmiştir. Norveç ile İsveç 1814 - 1906 yılları arasında birlik olmuş ve mavi ve sarı bayrağın sol üst köşesinde birliği temsil eden bir amblem yerleştirilmiştir.Birlik, 1905 yılında çözülmüş ve bu bayrak amblemi 1906 yılında kaldırılmıştır ve mevcut bayrağa dönülmüştür.

İsveç Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
İsveç protokollerine göre bayrağın göndere çekilebilmesi için her türlü uygun ortam sağlanmalıdır,bayrağın herhangi bir zarara uğramadığı tespit edilmelidir.

İsviçre Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

11 Ocak 2012 Çarşamba

İsviçre Bayrağının Anlamı
İsviçre bayrağı,kırmızı kare zemin üzerine yerleşimli beyaz bir haç sembolünden oluşur. Kırmızı taban üzerinde beyaz haç, Hıristiyanlık inancını temsil eder. İsviçre bayrağı geleneksel anlamda özgürlük, onur ve sadakati temsil eder. Modern zamanlardaki İsviçre bayrağı da tarafsızlık, demokrasi, barış ve barınmayı temsil etmektedir.

İsviçre Bayrağının Tarihçesi
Vestfalya Antlaşması kapsamında 1648 yılında, Avrupa ülkeleri, İsviçre'nin Kutsal Roma İmparatorluğu'ndan tarafsız bir ülke olarak statüsünde bağımsızlığını tanıdı. 14. yüzyıl sonlarında, savaşa giden İsviçreli askerler, Hıristiyan inancının işareti olarak ve düşmanlarına karşı kendilerini ayırt etmek için kırmızı bir taban üzerinde beyaz bir haç özellikli amblemler takmaya başladı. 1814 yılında, bir kırmızı taban üzerinde beyaz bir haç şeklinde ülke mührü ortaya çıktı ve 1848 yılında ülkenin askerî bayrağı bayrağı olarak kabul edildi. Daha sonra 1889 yılında ulusal bayrak olarak kabul edildi.

İsviçre Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
İsviçre bayrağı diğer ülke bayraklarından farklı olarak kare şeklindedir,bu BM üyeliğinde problem yaratsada bazı yönetmelik değişiklikleriyle çözümlenmiştir. 1906 yılında, insani yardım örgütü olan Kızıl Haç, Kızıl Haç bayrağı oluşturmak için İsviçre bayrağının renkleri kullanmak istemiştir. Bu Kızıl Haç kurucusu, İsviçre vatandaşı Henri Dunant'ın onurunaydı.

Tacikistan Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Tacikistan Bayrağının Anlamı
Tacikistan Bayrağı,en üstte kırmızı,ortada beyaz ve altta yeşil renkli yatay şeritlerden oluşur. Beyaz şerit,diğerlerinin 2 katı büyüklüğünde olup,ortasında üst kısmında 7 adet altın sarısı beş köşeli yıldızlarla çevrelenmiş altın sarısı bir haç bulunur.
Kırmızı şerit Tacikistan bağımsızlığını ve kendi topraklarını temsil eder. Beyaz, ülkenin saflığını ve pamuk endüstrisinin Tacik ekonominin önemli bir parçası olduğunu temsil eder. Yeşil, Tacikistan tarımını temsil eder.Taç ve yıldızlar Tacik egemenliğini, işçilerin birliğini ve Tacikistan sosyal sınıflarının bütünlüğünü sembolize eder.

Tacikistan Bayrağının Tarihçesi
Tacikistan bayrağı,ülke 9 Eylül 1991 tarihinde Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazandıktan sonra, 24 Kasım 1992 tarihinde kabul edilmiştir. Tacikistan Sovyetler Birliği'nin bir parçası olduğu zaman Sovyet amblemleriyle ilişkili olarak,beyaz ve yeşil renkli ince yatay çizgili kırmızı zeminli bir bayrak kullandı. Bu renkler aynı zamanda mevcut Tacikistan bayrağını oluşturdu.

Tacikistan Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Tacikistan bayrağı çizgileri İran bayrağı ile aynı renkte, ancak farklı bir sırada dizilimlidir.Ülkelerin de birbiriyle yakın etnik bağları vardır.

Tanzanya Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Tanzanya Bayrağının Anlamı
Tanzanya Bayrağı, 5 çapraz şeklinde yerleşimli şekillerden oluşur. Bayrak sağ üst köşesinden sol alt köşesine doğru inen üstünde ve altında sarı ince şeritler olan siyah bir şeritle 2'ye ayrılır.Sol tarafta yeşil,sağ alt tarafta mavi eşit boyutlu 2 üçgen vardır.
Yeşil şerit tarım ve toprağın bereketini sembolize eder.Siyah, Tanzanya vatandaşlarını temsil eder.Mavi şerit, Tanzanya'nın doğu kıyı şeridi ve Hint Okyanusunu ve sarı şerit ülkenin mineral zenginliği temsil etmektedir.

Tanzanya Bayrağının Tarihçesi
Tanzanya bayrağı, 30 Haziran 1964 tarihinde kabul edilmiştir. Tanzanya bayrağı;Nisan 1964 yılında Tanzanya'yı oluşturmak için birleştirilmiş Tanganyika ve Zanzibar ülkelerinin bayraklarından oluşturulmuştur. Tanganyika bayrağı,yeşil üzerine merkezi olarak yerleştirilmiş sarı kenarlı siyah yatay bir şeritten oluşurken,Zanzibar bayrağı,mavi,siyah ve yeşil renkli yatay yerleşimli şeritlerden oluşmaktaydı. Tanzanya,bu 2 bayrağın eşit statüde olduğunu göstermek için bayrağında çapraz yerleşimi kullanır.

Tanzanya Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Tanganyika ile Zanzibar 1964 yılında Tanzanya oluşturmak için birleşmiş olsa da, ada 2004 yılı sonundan önce kendi bayrağı tanıtmayı planlıyor.

Tayland Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Tayland Bayrağının Anlamı
Tayland Bayrağı,5 adet yatay şeritten oluşur.En üst ve alttaki şeritler eşit boyutlarda olup,kırmızı renklidir,diğer 2 si kırmızılarla eşit boyutlarda olup beyaz renklidir ve ortadaki diğerlerinin 2 katı büyüklüğündeki mavi renkten oluşur. Kırmızı çizgili, Tayland bağımsızlığını korumak için dökülen kanı temsil eder. Beyaz,saflığı ve ülkenin başlıca dini olan Budizmi temsil eder. Mavi, Tayland ulusal rengidir ve Tayland monarşisini temsil eder. Mavi Tayland'ın I. Dünya Savaşı'nda müttefikleri olan ve bayraklarında, kırmızı, beyaz ve maviyi kullanan İngiltere, Fransa, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya, aynı zamanda onurlandırmak için kullanılır.

Tayland Bayrağının Tarihçesi
Mevcut bayrak,28 Eylül 1917 tarihinde kabul edilmiş ve onu dünyanın eski bayraklardan biri yapmıştır. 19. yüzyılın ortalarından itibaren 1916 yılına kadar, 1939 yılına kadar Siam olarak adlandırılan Tayland, üzerinde beyaz bir fil ile bir kırmızı tabanlı bayrağı kullandı. Bu bayrağı kırmızı-beyaz-kırmızı-beyaz-kırmızı yatay çizgili bayrak ile 1916 yılında değiştirildi ve son olarak 1917 yılında ortadaki kırmızı rengin maviyle modifiyesiyle son haline geldi.

Tayland Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Tayland bayrağı Triaranga veya Triarong adlarıylada çağrılır, kelimenin tam anlamıyla 'üç renkli' anlamına gelir.
Tayland,1939 yılında adını Siam olan adını değiştirdi ve Birinci Dünya Savaşı sırasında Japonya ile müttefik iken bile bayrağı aynı kalmıştı.

Togo Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Togo Bayrağının Anlamı
Togo Bayrağı,5 eşit genişlikte,üst,alttaki ve ortadaki rengi yeşil olan diğer 2 si sarı olan şeritlerden oluşmuştur. Bayrağın sol üst kısmında içinde beyaz yıldız bulunan kırmızı bir kare bulunur. Kırmızı kare, insanların kendi ülkelerine karşı sadakat ve yurtseverliğini sembolize eder. Yeşil umut, bereket ve tarımı temsil eder. Sarı ülkenin mineral zenginliğini ve çalışmaya olan inancın ve gücün refahı getireceğinin anlamına gelir. Beyaz yıldız, hayat, saflık, barış, saygınlık ve Togo bağımsızlığını temsil eder. Beş çizgi ülkenin beş ayrı coğrafi bölgesini temsil eder.

Togo Bayrağının Tarihçesi
Togo bayrağı, Togo'nun, Fransa'dan bağımsızlığını kazandığı 27 Nisan 1960 tarihinde kabul edilmiştir. Togo bayrağı, Afrika bağımsızlık ve birliğini sembolize eden ve birçok Afrika eski kolonilerince kabul edilmiş, kırmızı, sarı ve yeşil olan, pan-Afrika renk özelliklerini gösterir. Bayrakta, Afrika'nın en eski bağımsız bir ulusu olan Etiyopya’nın meşhur Pan-Afrikan renklerini kullanılır.

Togo Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Bayrak,1958 yılında düzenlenen bayrak yarışmasına katılan ve Fransa'da öğrenci olan Mr. Ahyi Paul tarafından tasarlandı.

Tonga Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Tonga Bayrağının Anlamı
Tonga bayrağı kırmızı renkli zemin üzerine yerleşimli ve bayrağın sol üst tarafında yer alan beyaz kare içinde bulunan kırmızı haç işaretinden oluşur.
Kırmızı haç ülkenin Hıristiyanlık inancını temsil eder. Beyaz renk,saflık sembolüdür ve ayrıca kırmızı renk,İsa'nın çarmıha gerildikten sonra dökülen kanı temsil eder ve kurtuluşlarının ona borçlu olduğunu Tonga insanlarına hatırlatır.

Tonga Bayrağının Tarihçesi
Tongan bayrağı,dünyanın en eski bayraklarından biri olup, 1860'larda dizayn edilmiş ve 4 Kasım 1875 tarihinde kabul edilmiştir. 1875 anayasasına göre Tonga bayrağı asla değiştirilmemelidir. Tonga bayrağı Tonga Kralı George Tupou I ve muhtemelen İngiliz Kızıl Asteğmeni esas alarak,sol üst köşesine İngiliz Bayrak sembolünün yerleştirilmesinden ortaya çıkmıştır. Tonga, İngiliz himayesi durumundan 4 Haziran 1970 tarihinde bağımsızlığını kazanmıştır.

Tonga Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Tonga, Kızıl Haç örgütünün bayrağıyla aynı olan bir bayrağı kullanılırdı, bu yüzden Tonga bayrağı karışıklığı önlemek için değiştirildi.
1875 yasasına göre Tonga bayrağının asla değiştirilemez olduğu belirtilmekteydi.

Trinidad ve Tobago Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Trinidad ve Tobago Bayrağının Anlamı
Trinidad&Tobago bayrağı,kırmızı zemin üzerinde bayrağın sol üst köşesinden başlayıp çapraz şekilde ilerleyen ve etrafında 2 ince beyaz şerit bulunduran siyah renkli kalın çizginin yerleştirilmesi sonucu ortaya çıkmıştır.
Kırmızı renk,Trinidad&Tobago'nun canlılığını ve insanlarının dost canlılığını ve cesaretini,ayrıca bu renk güneşide temsilen konulmuşur. Siyah, ülkenin doğal zenginliği yanı sıra insanlığının birliğini ve gücünü temsil ediyor. Beyaz renk,orayı çevreleyen denizi ve güneşin altında tüm insanların eşitliği ve saflığı temsil eder. Birlikte, tüm renkler, ülkenin insanlarının dünü, bugünü ve geleceği arasında bir bağ kurduğunu ayrıca toprak, su ve ateş ide temsil eder.

Trinidad ve Tobago Bayrağının Tarihçesi
Trinidad ve Tobago bayrağı, Trinidad ve Tobago, İngiltere'den bağımsızlığını kazanmasından sonra 31 Ağustos 1962 tarihinde kabul edilmiştir.

Trinidad ve Tobago Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Bayrak, 1962 yılında Trinidad ve Tobago Bağımsızlık Komitesi tarafından dizayn edilmiştir.

Tunus Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Tunus Bayrağının Anlamı
Tunus bayrağı,kırmızı zemin üzerine bayrağın tam merkezine yerleşimli,beyaz bir daire ve daire içinde yer alan,kırmızı renkli ay ve yıldızdan oluşmaktadır. Kırmızı renk İslamın sembolü olmakla birlikte,bu renk Osmanlı'nın Tunus 16.yüzyılın sonlarından 1881 yılına kadar himayesinde bulundurması sebebiylede kullanılmıştır. Aynı zamanda, Türk üstünlüğüne karşı direnç temsil etmek içinde kullanıldı.Hilal ve yıldız İslam'ın geleneksel sembolleri ve de şans sembolleri olarak kabul edilmektedir. Beyaz daire güneşi temsil etmektedir.

Tunus Bayrağının Tarihçesi
Bayrağın,1831 ve 1835 yıllarında kabul görmesi onu dünyanın en eski bayraklarından biri durumuna getirmiştir.Tunus 20 Mart 1956 tarihinde Fransa'dan bağımsızlığını kazandıktan sonra, buna rağmen 1959 yılına kadar anayasada yasalaşmadı.Tunus bayrağı güncel sürümü 3 Temmuz 1999 tarihinde kabul edilmiştir.

Tunus Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Tunus, Osmanlı İmparatorluğu ve Türk egemenliğine karşı direnmiş olsa da, Tunus bayrağı Türk bayrağına çok benzer.

Türk Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Türkiye Bayrağının Anlamı
Türkiye Bayrağı,kırmızı zemin üzerine sol tarafa doğru yerleşimli olan Ay ve Yıldızdan oluşmaktadır. Kırmızı,geleneksel İslam rengi olmakla beraber,1918 yılında yıkılan Osmanlı Devleti tarafındanda kullanılmıştır.
Hilal ve yıldız İslam'ın esas sembolleri ve iyi şans belirtisi olarak kabul edilir. Kırmızı renk, Türk tarihinin önemli bir rengi ve hilal ile yıldızda İslam'ın sembolleri olmasına rağmen,İslam buraya gelmeden önce Küçük Asya'da kullanılmaktaydı.

Türkiye Bayrağının Tarihçesi
Türk bayrağı 1844 yılından beri kullanılmaktaydı,fakat resmi olarak 5 Haziran 1936 tarihine kadar kabul edilmedi. Başlangıçta bayrak, yeşil zemin üzerinde bir hilaldi, ama 1793 yılında III. Sultan Selim tarafından kırmızı olarak arka plan değiştirildi. Yıldız daha sonra 1844 yılında eklendi. Dünya'nın en eski bayrakları gibi Türkiye'nin bayrağının oluşmasında söz edilen birçok efsane vardır. Savaşta şehitlerimizin kanlarından ufak bir göl oluşur. Bu, bayraktaki kırmızıyı temsil eder. Bunun yüzeyine vuran ay ve yıldız yansıması da, bayrağımızdaki ay ve yıldızı temsil eder. Ayrıca,daha eskilere gidildiğinde genel olarak kullanılan ay ve yıldız sembollerinin; Orta Asya'daki ve İslam’dan önceki Türklerin dini olan şamanizmdeki en büyük tanrı idi ve bunun yansımaları olarak da ay yıldız ve güneş kabul ediliyordu. Bu üç öğe ile ilgili olarak Türk tarihi, mitolojileri ve resmi olmayan tarihlerinde bazı olaylara da rastlanmaktadır. Oğuz Han’ın ilk doğan üç çocuğa bu isimleri verdiği, Osman Bey'in rüyasında hilal şeklinde ay gördüğü, bunu önemli ve bir işaret kabul edip Osman oğullarının bu hilal'i kullanmasına karar kıldığı. Ayrıca 10.yy civarlarında Türklerin İslamiyet’e geçişi sonrasında da , hilal'in İslam dinince çok kabul görmüş bir simge olması da etkili olmuştur.Güneş sembolünün ise bazı Osmanlı dönemlerinde sancak ve bayrak içerisinde kullanılmış olduğunu da hatırlamakta fayda var.

Türkiye Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Türkiye Bayrağı İngilizce'de "moon star" olarak adlandırılan Ay Yıldız yada "red banner"olarak söylenen Al Sancak isimleriylede çağırılmaktadır. Kanuna göre; Türk Bayrağı, yırtık, sökük, yamalı, delik, kirli, soluk, buruşuk veya layık olduğu manevi değeri zedeleyecek herhangi bir şekilde kullanılamaz. Resmi yemin törenleri dışında her ne maksatla olursa olsun, masalara kürsülere, örtü olarak serilemez. Oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz. Bu yerlere ve benzeri eşyaya Bayrağın şekli yapılamaz. Elbise veya üniforma şeklinde giyilemez. Hiçbir siyasi parti, teşekkül, dernek, vakıf ve tüzükte belirlenecek kamu kurum ve kuruluşları dışında kalan kurum ve kuruluşun amblem, flama, sembol ve benzerlerinin ön veya arka yüzünde esas veya fon teşkil edecek şekilde kullanılamaz. Türk Bayrağına sözle, yazı veya hareketle veya herhangi bir şekilde hakaret edilemez, saygısızlıkta bulunulamaz. Bayrak yırtılamaz, yakılamaz, yere atılamaz, gerekli özen gösterilmeden kullanılamaz.

Türkmenistan Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Türkmenistan Bayrağının Anlamı
Türkmenistan Bayrağı,yeşil zemin üzerine,sol tarafında bulunan dikey yerleşimli 2 zeytin dalı üzerinde bulunan 5 tane Türkmen halısından oluşur. Ayrıca yine sol tarafta şeridin yanına yerleşimli beyaz renkli hilal ve 5 tane yıldızdan oluşur.
Türkmenistan'da halı dokuma sanatı 1000 yılı aşkın süreden beri ileri gelmektedir. 5 tane halı motifi Guls olarak adlandırılan Türkmen Boylarını ve ülkenin geleneklerini ifade eden ulusal sembollerden biridir. 1990'ların ortalarında Türkmenistan, daimi tarafsızlık politikasını sembolize eden Birleşmiş Milletlerde de olduğu gibi bir çift zeytin dalını,Türkmenistan bayrağına ekledi. Yeşil taban İslam'ı temsil eder ve hilal parlak bir gelecek ve umut simgesidir. Beş yıldız; beş bölgeyi veya Türkmenistan yanı sıra insanın beş duyularını; işitme, görme, koku, tat ve dokunma sembolize etmektedir.

Türkmenistan Bayrağının Tarihçesi
Türkmenistan bayrağı 24 Ocak 2001 tarihinde kabul edilmiştir. Türkmenistan 27 Ekim 1991 tarihinde Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazandıktan sonra mevcut kullanılan bayrağı hafif bir değişiklikle kabul etmiştir.

Türkmenistan Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Türkmenistan Sovyetler Birliği altındayken,bayrak tabanı sovyet sembolü olan kırmızı renkliydi.
 

Not

Sitemiz yapım aşamasındadır... Yakın zamanda ülke özellikleri ve ülke bayrakları ile ilgili herşeye bu siteden ulaşabileceksiniz...
Konusunda ülkemizde tek olmayı hedeflediğimiz sitemize yakın zamanda tekrar ziyaretinizi öneririz :)
İlginize teşekkürler...

Bayraklar

Not

Bu sayfadan yapılan alıntılarda sitemizin kaynak olarak belirtilmesi gerekmektedir... Tüm hakları saklıdır.. Lütfen emeğe saygılı olalım... İlginize ve anlayışınız için teşekkür ederiz...