Umman Bayrağının Anlamı
Umman bayrağı, yatay 3 eşit şerit ve sol tarafta dikey 1 şeritten oluşur. Yatay şeritler, yukarıdan aşağıya sırasıyla beyaz, kırmızı ve yeşil renkte olup dikey şeritse kırmızı renklidir. Dikey şerit üzerinde sol üst köşede ülkenin ulusal arması bulunur bu arma, 2 çapraz yerleşimli kılıç, Khanjar hançeri ve bir kemerden oluşur.
Kırmızı taban, Umman'ın eski bayrağından alınma olup, 18. yüzyılın ortalarından bu yana Umman'a hükümdar olan Al Bu Said hanedanlığını ve ülkenin bağımsızlık arayışında verdiği mücadeleyi sembolize eder. Beyaz renk, ülkenin İslam dini lideri olan imamı temsil eder ve aynı zamanda barış ve refah anlamına gelir. Yeşil renk İslam'ın rengi olup ayrıca ülkenin, kuzey doğusundaki Al Jabal al Akhdar (Yeşil Dağları) örneğiyle, verimliliğini temsil eder.
Umman Bayrağının Tarihçesi
Umman bayrağı 1970 yılı değişiklikler yapıldıktan sonra, 18 Kasım 1995 tarihinde kabul edilmiştir. 1970 yılında Sultanın oğlu tarafından yapılan darbe sonucunda, Muskat ve Umman Sultanlığı isminde değişim olmuştur. Böylece, kırmızı bayrağa, yeşil ve beyaz şeritler ile birlikte ülke armasıda eklenmiştir.
Umman Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Umman bayrağının ölçü oranı 2:3 'den 1:2' ye değiştirildi ve bayrak yatay şeritlerin genişliğinin eşitlenmesi dışında geneli itibariyle büyük bir değişime uğramadı.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder