Malezya Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

29 Şubat 2012 Çarşamba

Malezya Bayrağının Anlamı
Malezya bayrağı, sırasıyla kırmızı ve beyaz olarak yerleşimli eşit 14 şeritten oluşur. Bayrağın sol tarafında mavi kare içerisine yerleşimli sarı renkli hilal ve 14 ışın yayan bir yıldız bulunur. 14 tane şerit ve ışın, Malezya Federasyonu'nu oluşturan 13 üye bölgeyi ve Kuala Lumpur Federal Bölgesi'ni temsil eder. Bu eşit dağılım ise, bu bölgelerin federal hükümet bakımından eşitliğini belirtir. Hilal ve yıldız, İslam'ın sembolleri olup, sarı renkse geleneksel kraliyet rengidir. Mavi kare, Malezya halkının birliğini ifade eder. Karenin mavi renkli olması, Birleşik Krallık bayrağından esinlenilmiş olup ülkenin buraya olan bağlılığını göstermektedir.

Malezya Bayrağının Tarihçesi
Malezya bayrağı, 16 Eylül 1963 tarihinde kabul edilmiştir. Mevcut Malezya bayrağı, 31 Ağustos 1957 tarihinde bağımsızlıklarını kazanırken sonunda ileride Malezya olacak bir İngiliz himayesinde olan Malaya Federasyonu tarafından 1950 yılında kabul edilen bir tasarıma dayanmaktadır. Eylül 1963'te Singapur, Sabah (eski Kuzey Borneo) ve Sarawak birlikte birleşik Malezya Federasyonunu oluşturur. Orijinal bayrak, 11 çizgili ve 11 noktalı yıldızlı bayraktı ama daha sonra üç yeni devletin dahil edilmesi sonucu diğerleri de eklenmiştir. Singapur, 1965 yılında Federasyondan ayrılmasına rağmen, bayrak hala kullanılmaktadır.

Malezya Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
31 Ağustos 1997 günü, Başbakan Tun Mahathir bin Muhammed,Malezya bayrağına şanlı şeritler anlamına gelen Jalur Gemilang ismini vermiştir.Malezya bayrağı İslam'ın geleneksel sembolü olan hilal ve yıldız haricinde, Amerika Birleşik Devletleri bayrağının bir kombinasyonudur.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Not

Sitemiz yapım aşamasındadır... Yakın zamanda ülke özellikleri ve ülke bayrakları ile ilgili herşeye bu siteden ulaşabileceksiniz...
Konusunda ülkemizde tek olmayı hedeflediğimiz sitemize yakın zamanda tekrar ziyaretinizi öneririz :)
İlginize teşekkürler...

Bayraklar

Not

Bu sayfadan yapılan alıntılarda sitemizin kaynak olarak belirtilmesi gerekmektedir... Tüm hakları saklıdır.. Lütfen emeğe saygılı olalım... İlginize ve anlayışınız için teşekkür ederiz...