29 Şubat 2012 Çarşamba

Mali Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Mali Bayrağının Anlamı
Mali bayrağı, 3 eşit dikey şeritten oluşur. Sol şerit, yeşil, ortadaki sarı ve sağ şeritse, kırmızı renktedir. Yeşil renk, umut, doğanın ve bereketin simgesidir. Sarı, saflığı temsil eder ve mineral zenginliği gösterir ve kırmızı, güç ve bağımsızlık için dökülen kanı ifade eder.
Mali Bayrağının Tarihçesi
Mali bayrağı 1 Mart 1961 tarihinde kabul edilmiştir. Mali 22 Eylül 1960 tarihinde Fransa'dan bağımsızlığını kazandı. Mali'nin ilk bayrağı olarak Fransız, Sudan ve Senegal'in oluşturduğu Mali Federasyonu'nun bayrağını 4 Nisan 1959, tarihinde kabul edilmiştir. Senegal, Ağustos 1960 yılında birlikten ayrıldı ve bayrağı 1961 yılında değiştirildi. Senegal bayrağı Mali'ninkine benzer, tek fark onda yıldızın bulunmasıdır. Pan African renklerinin kullanılmasının haricinde bayrakları, Fransız bayrağına dayalı idi. Renkler de bağımsızlık için mücadele liderliğindeki siyasi parti olan Afrika Demokratik Rallisi'nin renklerindendi.
Mali Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
1961 yılına kadar kullanılan ve ilk bayrakta yer alan 'Kanaga' sembolü daha sonra kaldırıldı. Sembolün siyah bir insan şekli görüntüsünde olması nedeniyle insan şeklinde görüntüyü bulundurmayı tasvip etmeyen Müslümanların baskısı sonucunda çıkarılmıştır.

1 yorum:

  1. Mali bayrağı üzerindeki sembollerin ne anlama geldiğini bayrak imalatı yapan firmamızın internet sitesinden inceleye bilirsiniz. http://bayrakimalatcisi.com.tr/ulke-bayraklari/mali/

    YanıtlaSil