26 Şubat 2012 Pazar

Moldova Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Moldova Bayrağının Anlamı
Moldova bayrağı, 3 eşit dikey şeritten oluşmuştur. Sol şerit, mavi, ortadaki sarı ve sağ şeritse, kırmızı renktedir. Sarı şerit üzerinde ve bayrağın ortasında ise, ülkenin arması yer alır. Bu arma, kartal göğsü üzerine yerleşimli ve kırmızı ile mavi renkle ortadan ikiye ayrılmış olan bir kalkan sembolü bulunur. Bu kalkanın içinde ise, çeşitli şekillerdeki geleneksel şekillerle çevrilmiş olan bir yaban öküzü (Avrupa Bizonu) başı yer alır.
Moldova bayrağı Romen ulusal bayrağına dayalı olup, Romanya ile Moldova'nın ortak mirasını temsil etmektedir. Bu arma, gagasında Ortodoks Hristiyan Haçını tutan, bir pençesinde, zeytin dalı, diğer pençesinde ise, Walachia'nın cesur kişisi olan Michelin'ın asasını tutan bir Walachia kartalından oluşur. Walachia Doğu Avrupa'nın tarihi bir bölgedir.

Moldova Bayrağının Tarihçesi
Moldova bayrağı, 12 Mayıs 1990 tarihinde kabul edilmiştir. Moldova, 27 Ağustos 1991 tarihinde Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazandı. Romanya ile Moldova Fransız devriminden ilham aldıkları bayraklarını 1848 devrimleri sırasında üç renkli bir bayrak olarak kabul etti.

Moldova Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Moldova, İkinci Dünya Savaşı'na kadar Romanya'nın bir parçası idi ve ülke arması, Moldova bayrağı ve Romen bayrağı arasındaki tek farktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder