Mozambik Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

26 Şubat 2012 Pazar

Mozambik Bayrağının Anlamı
Mozambik bayrağı, 3 eşit yatay şeritten oluşur. Üstteki şerit yeşil, ortadaki siyah ve en alttaki ise, sarı renktedir. Siyah şerit, üst ve alt tarafından ince beyaz bir şeritle sınırlanmıştır. Bayrağın sol tarafında, merkezine doğru yönelmiş olan kırmızı renkli bir üçgen bulunur. Üçgenin ortasında, sarı renkli ve üzerinde ülkenin armasını bulunduran, 5 köşeli bir yıldız yer alır. Arma, açık bir kitap üzerine çapraz yerleşimli olan, bir tüfek ile çapa resimlerinden oluşmuştur.
Kırmızı şerit Mozambik bağımsızlık mücadelesini temsil eder. Yeşil, ülkenin topraklarını temsil ederken, siyah renkse, Afrika kıtasını temsil eder. Sarı renk, ülkenin mineral kaynaklarını gösterir. Sarı yıldız, ülkenin sosyalist inançlarını temsil eder. Kitap, eğitimi temsil eder ve çapa, köylü ve tarımı temsil eder. Tüfek ise, milletin özgürlüğünü korumadaki azmini ifade etmektedir.

Mozambik Bayrağının Tarihçesi
Mozambik bayrağı 1 Mayıs 1983 tarihinde kabul edilmiştir. Mozambik 25 Haziran 1975 tarihinde Portekiz'den bağımsızlığını kazanmıştır. Mevcut Mozambik bayrağı, ülkenin bağımsızlığında rol oynayan FRELIMO (Mozambik Kurtuluş Cephesi), örgütün bayrağına dayanmaktadır. Bayrak mevcut Mozambik bayrağının amblemi olmayan haliyle hemen hemen aynısıdır. Frelimo liderleri 1975 yılında bağımsız Mozambik ilk başkanı olmuş ve geçiş sürecinden kısa olarak bu bayrak kullanılmıştır.

Mozambik Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Mozambik bayrağı, AK-47 tipi bir tüfek sembolü bulundurma özelliği ile dünyada tektir.
Bir yarışmada Eylül 1999'da Mozambik için yeni bir bayrak tasarımı yapıldı ve 119 adet tasarım gerçekleşti. Kazanan seçildi, ancak yeni bir Mozambik bayrağı hiç gerçekleşmedi.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Not

Sitemiz yapım aşamasındadır... Yakın zamanda ülke özellikleri ve ülke bayrakları ile ilgili herşeye bu siteden ulaşabileceksiniz...
Konusunda ülkemizde tek olmayı hedeflediğimiz sitemize yakın zamanda tekrar ziyaretinizi öneririz :)
İlginize teşekkürler...

Bayraklar

Not

Bu sayfadan yapılan alıntılarda sitemizin kaynak olarak belirtilmesi gerekmektedir... Tüm hakları saklıdır.. Lütfen emeğe saygılı olalım... İlginize ve anlayışınız için teşekkür ederiz...