26 Şubat 2012 Pazar

Moğolistan Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

Moğolistan Bayrağının Anlamı
Moğolistan bayrağı, 3 eşit dikey şeritten oluşur. Sol ve sağ şeritler kırmızı renkliyken ortadaki şeritse, mavi renktedir. Bayrağın sol tarafında ise, soyombo adı verilen ülkenin ulusal amblemi bulunur. Bu amblem, ateş, güneş, ay, toprak, su ve yin-yang sembollerinin geometrik çizimlerinden oluşur.
Mavi geleneksel Moğol rengi ve gökyüzünü temsil eder. İlk başta, kırmızı şerit, Moğolistan'ın sosyalist inançlarını, ama modern bir yorumunda ise, özgürlük ve ilerleme demektir. Soyombo, bireysel sembolizmi içeren bir milli amblemdir. Üzerindeki ateş, refah, memnuniyet ve rejenerasyonu temsil eder. Üç alev, dünü, bugünü ve yarını temsil eder. Güneş ve ay, evreni sembolize eder ve Moğollar tarafından kendilerinin annesi olarak (güneşi) ve milletinin babası olarak (ayı) temsil ettiklerine inanırlar. Yere doğru işaret edern üçgen biçimli ok uçları, onların milletlerini korumadaki istekliliğini ifade eder. Yatay dikdörtgenler dürüstlük, adalet ve doğruluk için durmaktadır. Ortadaki daire, Budist yin ve yang sembolü olarak kabül edilir ve evrende birbirini tamamlayan zıt kuvvetleri niteler, Örneğin, pozitif ve negatif, erkek ve kadın, pasif ve aktif, ateş ve su gibi...Ayrıca bu sembol, gözlerini hiç kapatmayan 2 balığı temsil ederki, buda Moğolların uyanıklılığını sembolize etmek demektir. Dikey dikdörtgen sütunları gücü, kararlılığı ve sertliği sembolize eder.

Moğolistan Bayrağının Tarihçesi
Mevcut Moğol bayrağı 12 Şubat 1992 tarihinde kabul edilmiştir. Bayrağın güncel hali, bir yıldızın kaldırılması dışında, 1949 yılında kullanılanının bir benzeridir. 11 Temmuz 1921 tarihinde Moğolistan Çin'den bağımsızlığını aldı. Moğolistan 1940 yılında, temel bayrak tasarımını tanıtmıştır.

Moğolistan Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Soyombo, 1924 yılında ilk Büyük Khural Halkı tarafından Moğolistan Halk Cumhuriyeti'nin resmi sembolü olarak kabul edildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder