Irak Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

11 Ocak 2012 Çarşamba

Irak Bayrağının Anlamı
Irak bayrağı üç eşit büyüklükteki yatay şeritlerden oluşur üst şerit kırmızı,orta şerit beyaz ve alttaki ise siyahtır.Beyaz şerit üzerine yeşil renkte yazılı 'Allah En Büyüktür' yazısı yerleştirilmiştir.Ayrıca şeritte 3 tane yaşil yıldızda yer almaktadır.
Kırmızı,beyaz,siyah ve yeşile pan-Arap renkler denir.Bunlar, Arap halkının ve İslam inancının yüzyıllar boyunca temsili olmuştur.Renkleri Arap birliği ve bağımsızlığı için bölgedeki birçok ülkenin bayraklarında kullanılır.Yeşil yıldız,Mısır ve Suriyeyi birleştirmek için, Irak'ın başarısız olan girişimini sembolize eder ve her bir yıldız, birlik içinde bir ülkeyi temsil eder.Bugün Arap birliği için Irak'ın arzusunu temsil eder.Bayrağı üzerinde yazılı olan yazı Allah-u Ekber (Allah en büyüktür) okunur.

Irak Bayrağının Tarihçesi
Irak bayrağı 31 Temmuz 1963 tarihinde kabul edildi, ama 13 Ocak 1991 tarihinde güncellenmiştir.Tekbir [Arap alfabesiyle Allah-u Ekber (Allah büyüktür)] 13 Ocak 1991 Körfez Savaşı sırasında 1963 bayrağa eklendi.
Irak bayrağı, Irak'ın 1921 yılında kuruluşundan beri dört farklı tasarımla karşılaştı.Irak bayrağı, Arap Kurtuluş Bayrağını esas alan ve 1952'de Mısır Kralı'nı deviren coup d'etat,Mısır ordu subayları tarafından tanıtıldı. O zamandan bu yana bölgede çeşitli ülkelerin bayrakları için ilham kaynağı olmuştur. Irak, 3 Ekim 1932 tarihinde İngiltere'den bağımsız olarak ayrıldı.

Irak Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
2004 yılı Nisan ayında Irak için yeni bir bayrak teklif edildi ama gerçekten bir şey tam olarak gerçekleşmedi. 28 Haziran 2004 tarihinde Irak'ın yeni geçici hükümetin yemin ettiği için düzenlenen bir törende,1991 desenine benzer, ancak daha geniş bir Irak bayrağı üzerine Arap sembollerin ve yıldızın daha gevşek olarak yazılmasıyla şekillendi. Irak bayrağı gevşek el yazısının Saddam Hüseyin yazması olduğu da söyleniyordu.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Not

Sitemiz yapım aşamasındadır... Yakın zamanda ülke özellikleri ve ülke bayrakları ile ilgili herşeye bu siteden ulaşabileceksiniz...
Konusunda ülkemizde tek olmayı hedeflediğimiz sitemize yakın zamanda tekrar ziyaretinizi öneririz :)
İlginize teşekkürler...

Bayraklar

Not

Bu sayfadan yapılan alıntılarda sitemizin kaynak olarak belirtilmesi gerekmektedir... Tüm hakları saklıdır.. Lütfen emeğe saygılı olalım... İlginize ve anlayışınız için teşekkür ederiz...