İspanya Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

13 Ocak 2012 Cuma

İspanya Bayrağının Anlamı
İspanya Bayrağı,üç yatay şeritten oluşur.Üstte ve altta birbiriyle eşit boyutlarda kırmızı şeritler bulunur,ortada ise kırmızı şeridin 2 katı büyüklüğünde turuncu şerit yer alır.Turuncu şeridin sol tarafında,yani göndere çekilen tarafında,kraliyet arması yer alır.Bu arma,4'e bölünmüş şekilde üzerinde taç bulunan sembollerden ve bu armayı koruyan her 2 tarafında bulunan Herkül Sütunlarından meydana gelmiştir.Bu sütunlar,Cebelitarık ve Cueta bölgelerini temsil eder. Herbir çeyrek rozet İspanya'nın krallıklarını temsil eder.Ayrıca bu armanın merkezinde etrafı kırmızıyla çevrili mavi bordürlü oval şeklinde olan,İspanya Kraliyet Ailesi'nin Burbon'un Evi sembolü bulunur.Kalkanın alt kısmında Grenada'yı temsil eden nar sembolü bulunur.Her 2 sütuna sarılı şekilde kırmızı bir helezonik kıvrım yada süslü yazı şeklinde yazılmış ve "ötesinde daha çok şey var" anlamına gelen "Plus Ultra"yazılı bir slogan bulunur.Kırmızı ve sarı geleneksel İspanyol renkleridir ve orijinal İspanyol krallıklarının hanedan armalarınlarından esinlenilmiştir. Başka hiçbir ülke, o zaman kırmızı ve sarı renkleri kullanmamıştır.

İspanya Bayrağının Tarihçesi
Mevcut İspanyol bayrağı 19 Aralık 1981 tarihinde kabul edilmiştir.Mevcut İspanyol bayrağına en yakın varyasyon 1785 yılında Carlos III'ün İspanya'da hüküm sürdüğü döneme uzanmaktadır.O zamanda,Bourbon Krallıklarından Fransa ve Sicilya'dan farklı bir bayrak isteniyordu.1931 yılında monarşi kaldırılana kadar kırmızı ve sarı renkler ulusal bayrakta kullanılmıştır.Yeni cumhuriyet, kırmızı, sarı ve mor yatay çizgili bir bayrağı kabul etmişti.Eski bayrak 1936 yılında yeniden ele alındı ve gerekli değişiklikler yapıldı.İspanyol bayrağı üzerindeki ana değişiklikler yıllar boyunca hep hanedanlık arması üzerinde olmuştur.

İspanya Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Bayrak yemini 'jura de bandera' ismiyle çağrılır ve her yıl İspanyol gençlerinin askerliği sona erdiğinde gerçekleştirilir.Herhangi bir İspanyol vatandaşı yemin törenine katılarak yer alabilir.Vatandaşlar bayrak için başka bir şekilde yemin etmez.
İspanya'nın dünya çapında oldukça yaygın olarak görülen bir sivil bayrağı da vardır. Bu ulusal bayrakla aynı,fakat üzerinde arma bulunmayan bir bayrak olarak kabul edilir.

1 yorum:

Alexa dedi ki...

ÇOK GÜZEL BİR SİTE

Yorum Gönder

 

Not

Sitemiz yapım aşamasındadır... Yakın zamanda ülke özellikleri ve ülke bayrakları ile ilgili herşeye bu siteden ulaşabileceksiniz...
Konusunda ülkemizde tek olmayı hedeflediğimiz sitemize yakın zamanda tekrar ziyaretinizi öneririz :)
İlginize teşekkürler...

Bayraklar

Not

Bu sayfadan yapılan alıntılarda sitemizin kaynak olarak belirtilmesi gerekmektedir... Tüm hakları saklıdır.. Lütfen emeğe saygılı olalım... İlginize ve anlayışınız için teşekkür ederiz...