Hollanda Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

6 Şubat 2012 Pazartesi

Hollanda Bayrağının Anlamı
Hollanda bayrağı, 3 eşit yatay şeritten oluşur. Üst şerit, kırmızı, ortadaki beyaz ve alt şeritse, mavi renktedir. Orjinal olarak turuncu olan kırmızı şerit ve beyaz ile mavi renkler, Hollanda bağımsızlığı için mücadele vermiş olan Orange Prensi William'ın, hanedanlık renklerine (armasına) dayanır.

Hollanda Bayrağının Tarihçesi
Hollanda bayrağı 19 Şubat 1937 tarihinde kabul edilmiştir. Bayrak, Prensin bayrağı olarakta adlandırılmakta ve aslında, 1568 yılında İspanyol yönetimine karşı bağımsızlık mücadelesini yöneten Orange Prensi William'ın hanedan renklerindenolan turuncu, beyaz ve mavi renklerden oluşmaktaydı. Bayrak daha önceleri bu renklerle dokuz şerite kadar kullanılmıştı. Hollanda bağımsızlığı 1648 yılında İspanya tarafından kabul edildi. Turuncu-beyaz-mavi bayrağı ilk olarak 1570'lerde ortaya çıktı. 17. yüzyıl ortası başlarında kırmızı, turuncu şeritle değiştirildi ama değiştirilme nedeni tam olarak belli değildi. Bir teoriye göre, uzak bir mesafeden bakıldığında kırmızı turuncudan daha iyi görünüyordu. Kırmızı, beyaz ve mavi resmen 1796 yılında bayrak renkleri olarak ilan edilmiştir. Bayrak, Fransa, Hollanda'yı işgal ettikten sonra, 19. yüzyılın başında kısa bir süre için yasaklandı. Hollanda, 1813 yılında yeniden bağımsız oldu ve bayrak yeniden kullanılmaya başlandı.

Hollanda Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Hollanda bayrağı, 17. yüzyılın başlarında ülkenin denizcilik endüstrisini gözlemek için gelen Rus Çar'ı Büyük Peter zamanında Rus Bayrağı'nın tasarımından etkilenmiştir. Rusya'ya döndüğünde kendi denizcilik nakliye endüstrisini kurmuş ve Hollanda'yı onurize etmek için beyaz, mavi ve kırmızı bayrağı tasarlamıştır ve bu bayrakta daha sonra Rusya'nın bayrağı olmuştur. Bundan sonra, Rus bayrağı Panislavizmin renkleri olan bu renklerle birçok Slav ırkın bayrağının tasarlanmasında ilham kaynağı olmuştur.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Not

Sitemiz yapım aşamasındadır... Yakın zamanda ülke özellikleri ve ülke bayrakları ile ilgili herşeye bu siteden ulaşabileceksiniz...
Konusunda ülkemizde tek olmayı hedeflediğimiz sitemize yakın zamanda tekrar ziyaretinizi öneririz :)
İlginize teşekkürler...

Bayraklar

Not

Bu sayfadan yapılan alıntılarda sitemizin kaynak olarak belirtilmesi gerekmektedir... Tüm hakları saklıdır.. Lütfen emeğe saygılı olalım... İlginize ve anlayışınız için teşekkür ederiz...