İzlanda Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

11 Ocak 2012 Çarşamba

İzlanda Bayrağının Anlamı
İzlanda bayrağı,mavi zemin üzerine beyazla sınır çizgileri belirlenmiş olan kırmızı İskandinav çarpının konulması şeklinde oluşmuştur.Çarpının dikey şeridi bayrağın merkezinin sol tarafında yer almaktadır.Bayraktaki çaprazlık(çarpı) görünümü İzlanda'nın İskandinavya bağlantısını sembolize eder. İzlanda bayrağı Matthias Thordarson tarafından dizayn edilmiştir. O bayraktaki renkleri şu şekilde açıklamaktadır:mavi renk;dağlarını, beyaz renk;buz ve kar , kırmızı ise İzlanda'nın volkanik aktivitesini ve ateş kırmızısını temsil etmektedir.Mavi ve beyaz ülkenin geleneksek renkleridir. İzlanda bayrağı, Norveç bayrağının ters bir versiyonu olup, İzlanda'nın atalarının Norveçle olan bağlantısını yansıtır. Aynı zamanda, Danimarka bayrağından, kırmızı ve beyaz renkleride içermektedir.

İzlanda Bayrağının Tarihçesi
İzlanda bayrağı, 19 Haziran 1915 tarihinde kabul edilmiştir.Danimarka Kralı, 1913 yılında, esas olarak, bir ulusal bayrağının olmasının gerekliliğini onayladı ve bu bayrak tasarımının ilk adımlarının atılmasını sağladı. İzlanda bayrağı 1913 yılından bu yana gayri resmi olarak kullanılmıştır. İzlanda bayrağı, İzlandanın 1918 yılında sonra kendi kendini yöneten bir devlet haline gelmesinden ve 1944 yılında bağımsız bir cumhuriyet olmasından bu yana değişmemiştir.

İzlanda Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
İzlanda yasalarına göre bayrağı kullanmak bazı imtiyazlar gerektirmektedir. Bu yüzden bayrağı kullanırken bazı kurallara uymak gerektiği ve İzlanda bayrağının en iyi şartlarda korunmasını ve kullanılmasını gerektirmektedir. Ayrıca bu yasalar,bayrağa karşı fiziksel ve sözlü herhengi bir saygısızlığı 1 yıla kadar hapis veya para cezasıyla cezalandırmaktadır. Bayrağın,gece yarısından sabah yediye kadar ve günbatımından sonra dalgalandırılmamasına dikkat edilir. Buna rağmen,bayrak önemli günlerden;cenazelerde,açık bir kurul yada toplantı yani resmiyet gereken durumlarda gece yarısını geçmemek koşuluyla bu törenler bitene kadar diğer kurallar dışına çıkılarak dalgalandırılabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Not

Sitemiz yapım aşamasındadır... Yakın zamanda ülke özellikleri ve ülke bayrakları ile ilgili herşeye bu siteden ulaşabileceksiniz...
Konusunda ülkemizde tek olmayı hedeflediğimiz sitemize yakın zamanda tekrar ziyaretinizi öneririz :)
İlginize teşekkürler...

Bayraklar

Not

Bu sayfadan yapılan alıntılarda sitemizin kaynak olarak belirtilmesi gerekmektedir... Tüm hakları saklıdır.. Lütfen emeğe saygılı olalım... İlginize ve anlayışınız için teşekkür ederiz...