Norveç Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

30 Ocak 2012 Pazartesi

Norveç Bayrağının Anlamı
Norveç bayrağı, kırmızı zemin üzerinde bulunan, bayrağın sol tarafına doğru yerleşimli beyaz şeritle çevrelenmiş mavi renkli İskandinav Haç'ından oluşur. Norveç bayrağının renkleri, Fransa, Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere bayraklarından etkilenmiş olduğu düşünülür ve özgürlük ve bağımsızlık renkleri olarak kabul edilir. Haç, çoğu İskandinav bayraklarında ortak olup ülkenin diğer İskandinav ülkeleriyle bağlantısını temsil eder.

Norveç Bayrağının Tarihçesi
Norveç bayrağı, Danimarka bayrağının beyaz haç içinde yerleştirilmiş mavi bir haç ile, ilk olarak 17 Temmuz 1821 tarihinde kabul edildi ve bu sebeple bayrağın kökeni Danimarka bayrağına dayanır. Norveç, 15. yüzyıldan 1814 yılına kadar Danimarka tarafında yönetildi ve 1905 yılına kadar İsveçle birlikte bir birliğe katıldı. Bayrakta, 1844'ten 1898 yılına kadar Norveç-İsveç birliğini temsil eden bir amblem vardı fakat hükümet yeniden bayrağı tanıtırken bu birlik sembolünü çıkardı. 1905 yılında yapılan referandumda ezici oy çoğunluğuyla İsveç ile olan birliğin kaldırılmasına karar verilmiştir.

Norveç Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
1821'deki bayrak Danimarka Parlamentosu Üyesi Frederik Meltzer'in fikriydi. O mecliste bir oturum sırasında Danimarka bayrağına mavi haç ekleyerek bir fikir oluşturdu. Asıl soru, bayrağın Norveç'in Danimarka ile olan eski ilişkisini ve İsveç ile olan birliğini nasıl temsil ediceğiydi. Bu sebeple, kırmızı ve beyaz rengin Danimarka'dan, mavi renginse İsveç'ten geldiği düşünülür. Kırmızı,beyaz ve mavi Fransa, ABD, İngiltere ve Hollanda bayraklarında da olduğu gibi özgürlüğün sembolü olduğundan parlemento tarafından da çekici bulundu. Ülke bayrağının Frederik Meltzer'in genç oğlu Gerhard tarafından yapıldığı söylentisinin ise yanlış olduğu ortaya çıkmıştır.

2 yorum:

Kombi Servisi dedi ki...

Güzel anlatım olmuş

Kombi Servisi dedi ki...

http://bayrakimalatcisi.com.tr/

Yorum Gönder

 

Not

Sitemiz yapım aşamasındadır... Yakın zamanda ülke özellikleri ve ülke bayrakları ile ilgili herşeye bu siteden ulaşabileceksiniz...
Konusunda ülkemizde tek olmayı hedeflediğimiz sitemize yakın zamanda tekrar ziyaretinizi öneririz :)
İlginize teşekkürler...

Bayraklar

Not

Bu sayfadan yapılan alıntılarda sitemizin kaynak olarak belirtilmesi gerekmektedir... Tüm hakları saklıdır.. Lütfen emeğe saygılı olalım... İlginize ve anlayışınız için teşekkür ederiz...