Panama Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

30 Ocak 2012 Pazartesi

Panama Bayrağının Anlamı
Panama bayrağı, 4 eşit kareye bölünmüştür. Sol üst ve sağ alt kareler beyaz renkli, sol alt kare mavi ve sağ üst kareyse, kırmızı renktedir. Sol beyaz karede, mavi renkli 5 köşeli yıldız varken, diğer beyaz karede ise aynı şekilde fakat kırmızı renkli yıldız bulunur.
Panama bayrağı renkleri Panama'nın iki siyasi partisini temsil eder; (kırmızı) Liberaller ve Muhafazakarlar (mavi) ile temsil edilir. Beyaz renk, bu iki parti arasındaki barışı simgelerken, 4 eşit parçaya ayrılmış olması ise, 2 grubunda farklı zamanlarda ülkeyi yönettiği anlamına gelir. Panama bayrağı renklerinin alternatif anlamları da vardır. Mavi, Pasifik Okyanusu ve Karayip Denizi'ni temsil eder ve kırmızı, Panama'nın bağımsızlığı için dökülen kan anlamına gelir. Mavi yıldız, vatandaşlık erdemlerinden olan saflık ve dürüstlüğü temsil eder ve kırmızı yıldız, yasa otoritesini sembolize eder. Birlikte sadakat ve esnekliği temsil ederler.

Panama Bayrağının Tarihçesi
Panama bayrağı 20 Aralık 1903 tarihinde kabul edildi ve geçici olarak Kurucu Meclis tarafından 1904 yılında onaylandı. Fakat, 1925 yılına kadar kesin bir şekilde onaylanmış değildi. Panama, 16. yüzyıldan 1821 yılında bağımsızlığını alana kadar İspanya'nın sömürgesiydi. Bağımsızlığını aldıktan sonra, Kolombiya'nın bir vilayeti olarak o ülkeye katıldı. ABD'nin askeri desteği ve cesaretlendirmesiyle Kolombiya'dan 3 Kasım 1903 tarihinde bağımsızlığını kazanmıştır. ABD, daha sonra Panama Kanalı'nı inşa edebilmek için gerekli izne sahip olmuş ve 10 milyon dolar ve yılda 250 000 dolar yıllık ücret ödedi. Panama Kanalı, ABD'ye kiralan arazi ve onu çevreleyen alan üzerine inşa edilmiştir doğrudan Amerika Birleşik Devletleri kontrolü altında bulunmaktadır.

Panama Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
Panama bayrağı Bay Manuel Amador Jr tarafından tasarlandı ve eşi Bayan Maria Ossa de Amador tarafından yapıldı.
Panama bayrağı Amerikan bayrağının tasarımına dayanmaktadır.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Not

Sitemiz yapım aşamasındadır... Yakın zamanda ülke özellikleri ve ülke bayrakları ile ilgili herşeye bu siteden ulaşabileceksiniz...
Konusunda ülkemizde tek olmayı hedeflediğimiz sitemize yakın zamanda tekrar ziyaretinizi öneririz :)
İlginize teşekkürler...

Bayraklar

Not

Bu sayfadan yapılan alıntılarda sitemizin kaynak olarak belirtilmesi gerekmektedir... Tüm hakları saklıdır.. Lütfen emeğe saygılı olalım... İlginize ve anlayışınız için teşekkür ederiz...