Makedonya Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

13 Kasım 2012 Salı

Makedonya Bayrağının Anlamı
 Madagaskar bayrağı, kırmızı zemin üzerine yerleşimli ve bayrağın tam ortasında yer alan sarı renkli güneş ve güneşin etrafında uzanan altın sarısı renkli 8 adet ışınından meydana gelmiştir. Güneş sembolü, Vergina yıldızının basitleştirilmiş olarak temsilinde kullanılmıştır. Kırmızı renk, Makedonya bayrakları tarihinde önemli bir yere sahiptir. Güneş ayrıca, ulusal marşda da belirtilen özgürlüğün yeni güneşini tanımlar.

Makedonya Bayrağının Tarihçesi
Madagaskar bayrağı, 5 Ekim 1995 tarihinde kabul edilmiştir ve bu tarih onu en yeni bayraklardan yapar. Makedonya, 8 Eylül 1991'ta Yugoslavya'dan bağımsızlığını kazandı. Makedonya, Yugoslavya'nın bir parçası iken, kırmızı zemin üzerinde sol üst köşede yer alan kızıl renkli yıldızlı bayrağa sahipti. Yunanistan, Makedonya'nın bağımsızlığına ve bayrağına itiraz etti. Yunanistan'da Makedonya adlı bir bölge daha önceden bulunmaktaydı ve Yunanistan, bu ülkenin kendilerine kattırılmak niyetiyle onları korkuttu ve burayı Yunan Makedonya sınırlarına dahil etmek niyetindeydi. Yunanistan, Makedonya'nın 1991'den 1995'e kadar bayrağında kullandığı mitolojik güneş sembolünün, Büyük İskender'in babasına ait olduğunu iddia etti ve bu sembolün Slav değil, Yunan sembolü olduğunu iddia ederek buna itiraz etti. Bu sebeple mitolojik güneş şimdiki yer alan güneş ile değiştirildi.

Makedonya Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler
 1997 Makedon yasalarına göre, yabancı ülke bayrakları, bazı resmi ve dini tatil günleri haricinde, kendi ülke bayrakları yanında dalgalandırılamaz. Bu yasa ilk ve önemli olarak, batı Makedonya belediye binalarındaki Arnavut Bayrağında uygulandı. Bu yasa, Arnavut bayrağının binalardan kaldırıldığı Kalkandelen ve Gostivar kentlerinde belediye yetkililerine karşı polis eylemiyle sonuçlandı. Bu olaylar, protesto ve gösterilere yol açtı ve sonunda isyanla sonuçlandı. Üç kişi öldü, 300-400 kişi gözaltına alındı ya da (Gostivar Belediye Başkanı dahil) tutuklandı ile 50'den fazla kişi de yaralandı. 12 Temmuz 1997 günü, göstericiler, çoğu Makedonyalı Arnavut, Tiran olan Arnavutluk başkentinde Makedon bayrağı yaktı.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Not

Sitemiz yapım aşamasındadır... Yakın zamanda ülke özellikleri ve ülke bayrakları ile ilgili herşeye bu siteden ulaşabileceksiniz...
Konusunda ülkemizde tek olmayı hedeflediğimiz sitemize yakın zamanda tekrar ziyaretinizi öneririz :)
İlginize teşekkürler...

Bayraklar

Not

Bu sayfadan yapılan alıntılarda sitemizin kaynak olarak belirtilmesi gerekmektedir... Tüm hakları saklıdır.. Lütfen emeğe saygılı olalım... İlginize ve anlayışınız için teşekkür ederiz...