Slovakya Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

15 Ocak 2012 Pazar

Slovakya Bayrağının Anlamı
Slovakya bayrağı üç eşit yatay çizgiden oluşur.Üst şerit;beyaz,ortadaki mavi ve alttaki şerit;kırmızı renklidir.Sol tarafta ise ülkenin arması bulunmaktadır. Arma;beyaz ince şeritle çevrili olup,kırmızı zemin üzerine yerleşimli mavi renkli 3 tepeli dağ ve kırmızı renkli 2 haçtan meydana gelir. Bayraktaki arma Slovakya'nın Macaristanla olan ilişkisini temsil eder ve Macaristan armasının modifiye edilmiş versiyonudur. Armadaki haç sembolleri; Ortodoks Hristiyanlığını temsil ederken,mavi dağ sembolü ise; ülkeyi çevreleyen Tatra, Fatra ve Matra dağlık bölgelerini temsil etmektedir. Mavi, beyaz ve kırmızı Slav geleneksel renkleri olup birlikte Pan-Slav renkleri oluşturur. Bunlar başlangıçta 19. yüzyılın ortalarında Slav ülkeleri tarafından kabul edildi ve zamanında bağımsız bir Slav ülkesi olan Rusya bayrağından etkilenmiştir. Slav birliği ve bağımsızlığı için olan bu renkler birçok Slav ulusların bayraklarında görülebilir.

Slovakya Bayrağının Tarihçesi
Slovakya bayrağı, 1 Ocak 1992 tarihinde kabul edilmiştir.Beyaz, mavi ve kırmızı renkler 1848 yılında Slovakya'ya Üst Macaristan dendiğinde ve Macaristan tarafından yönetildiği zaman getirildi.1918 yılında ayrıldıktan sonra Slovakya Macaristan'dan ayrıldıktan sonra,Çekoslovak Cumhuriyeti'ni (Çekoslovakya) oluşturmak için Bohemya ve Moravya'ya katıldı.Çekoslovakya 1 Ocak, 1993 tarihinde iki ülkeye bölünür ve Slovakya ve Çek Cumhuriyeti kurulur. Düz yatay üç renkli bayrak, ülke, Almanya tarafından işgal edildiği İkinci Dünya Savaşı sırasında kullanıldı ve 1990 yılında restore edilmiştir ve kabul edilmiştir.1992 yılında Rusya bayrağı ile karışıklığı önlemek için arma eklendi.

Slovakya İlgili İlginç Bilgiler
Çekoslavakya ayrılmadan önce, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya'nın Çekoslavak bayrağını kullanmayabilceğini açıklamasına rağmen, Çek Cumhuriyeti bu teklifi reddetmiş ve aynı bayrağı kabul ederek kullanmaya başlamıştır.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Not

Sitemiz yapım aşamasındadır... Yakın zamanda ülke özellikleri ve ülke bayrakları ile ilgili herşeye bu siteden ulaşabileceksiniz...
Konusunda ülkemizde tek olmayı hedeflediğimiz sitemize yakın zamanda tekrar ziyaretinizi öneririz :)
İlginize teşekkürler...

Bayraklar

Not

Bu sayfadan yapılan alıntılarda sitemizin kaynak olarak belirtilmesi gerekmektedir... Tüm hakları saklıdır.. Lütfen emeğe saygılı olalım... İlginize ve anlayışınız için teşekkür ederiz...