Slovenya Bayrağının Anlamı ve Tarihçesi

15 Ocak 2012 Pazar

Slovenya Bayrağının Anlamı
Slovenya bayrağı,üç eşit yatay şeritten oluşur. Üstteki beyaz,ortadaki mavi ve alltaki şerit kırmızı renklidir.Beyaz ve mavi şeritlerin merkezine yerleşimli ve bayrağın sol tarafında; Slovenya'nın en yüksek dağı olan Triglav Dağı'nın 3 sivri noktasından,2 mavi şeritten ve 5 köşeli 3 sarı yıldızdan oluşan ülkenin hanedanlık arması yer alır.3 yıldız Slovenya'nın bağımsızlığını ve 15.yüzyıldan daha eskiye dayanan Celje'nin Slovenya Dükalığının ordusundan esinlenilmiştir. Dükalık başarısız olmasına rağmen Avusturya-Macaristan egemenliğinden kurtulmaya çalışmak için uğraşmıştır. Armadaki,dalgalı mavi şeritler ülkenin denize dökülen nehirlerini temsil eder. Mavi,beyaz ve kırmızı Panislavizm yani Slavların geleneksel renkleridir.Bunlar başlangıçta 19. yüzyılın ortalarında Slav ülkeler tarafından kabul edildi ve Rusya bayrağından etkilenmiştir çünkü zamanında Rusya bağımsız bir Slav ülkesiydi.Slav birliği ve bağımsızlığını sembolize eden renkler birçok bayrakta yer almaktadır ve birçok Slav ulusun bayrağında görülebilir.

Slovenya Bayrağının Tarihçesi
Slovenya bayrağı, 7 Haziran 1991 tarihinde kabul edilmiştir. Slovenya, beyaz, mavi ve kırmızı renkler, Slovenya, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun bir parçası iken, 1848 yılında Slovenya milliyetçiler tarafından ortaya çıkarılmıştır. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avusturya-Macaristan Krallığı'nın çökmesiyle Slovenya bir birlik oluşturulması amacıyla 1918 yılında diğer Slav ülkeleri ile birleştirilmiş ve Yugoslavya ortaya çıkmıştır. Slovenya Yugoslavya'dan 1992 yılında bağımsızlığını kazandı.

Slovenya İlgili İlginç Bilgiler
Sloven sanatçı Marko Pogacnik 1991 yılında ülkenin armasını yarattı.
Slovenya bayrağı, Rusya ve Slovakya bayraklarına benzer olduğundan değiştirmek için sayısız girişimler olmuştur, ancak Ekim 2004 itibariyle, herhangi bir değişiklik meydana gelmemiştir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Not

Sitemiz yapım aşamasındadır... Yakın zamanda ülke özellikleri ve ülke bayrakları ile ilgili herşeye bu siteden ulaşabileceksiniz...
Konusunda ülkemizde tek olmayı hedeflediğimiz sitemize yakın zamanda tekrar ziyaretinizi öneririz :)
İlginize teşekkürler...

Bayraklar

Not

Bu sayfadan yapılan alıntılarda sitemizin kaynak olarak belirtilmesi gerekmektedir... Tüm hakları saklıdır.. Lütfen emeğe saygılı olalım... İlginize ve anlayışınız için teşekkür ederiz...